Kynologenclub Sneek-voorzitter Amieke de Rapper blij met hoge aantal deelnemers hondenkeuring

[ad_1]

Van kleine Chiwawa tot gigantische herder, en wollige dwergpoedel tot statige Dalmatiër: 190 rashonden lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de jaarlijkse hondenkeuring in Sneek. “Het is hier fijn en relaxed.”

De dag is nog niet eens officieel geopend, maar om kwart voor tien is het al druk in de Veemarkthal. Viervoeters in kratten, buggy’s, aangelijnd door de eigenaar. Luid blaffen, waakzaam kijken of geduldig verzorgd worden: honden waar je ook kijkt. Amieke Rapper (met suikerspinnenkapsel, knalgele sjaal en fuchsiaroze jasje) ziet er tevreden uit.

De 61-jarige voorzitter van de Cynologenclub Sneek en omstreken kijkt al maanden uit naar deze dag. Eindelijk kan de ‘clubmatch’ traditioneel weer in de zaal gehouden worden. “Vanwege corona moesten we de keuring twee jaar lang buiten organiseren. Dat had geen nut, er werd met tijdslots gewerkt, mensen spraken niet met elkaar.”

De kleurrijke hondenliefhebber – Chiwawa Megan (6) zit lekker in een buidel om haar middel – is al tientallen jaren betrokken bij het hondenevenement, dat al sinds 1955 bestaat. “Mijn vader was de eerste penningmeester. Begin jaren tachtig stond ik al achter de kassa.”

Parade van 25 hondenrassen

Nadat het Friese volkslied heeft geklonken, opent Rapper het evenement met een parade van 25 hondenrassen. Op zijn beurt paradeert een baasje met zijn viervoeter door de ‘arena’. De voorzitter brengt van iedere deelnemer de karaktereigenschappen en voor- en nadelen in kaart.

Joyce Muschter is één van de deelnemers met haar Border Collie Blue. “De gevoeligheid, genegenheid en intelligentie maken een Border Collie heel aantrekkelijk”, vertelt Rapper aan het publiek terwijl Muschter rondhuppelt met de twaalfjarige schapendrijver. De vrouw uit Gytsjerk kwam naar Sneek vanwege het ‘ongedwongen karakter’ van de keuring, vertelt ze. “Veel shows zijn niet zo leuk omdat de uitstraling zo bepalend is. Karakter is hier ook belangrijk.”

Muschter fokt Collies en heeft er drie ingeschreven voor de competitie. “Ik heb niet de mooiste honden, maar ik win wel vaak omdat ik een goede band met ze heb.”

Russische windhond uit Tsjechië

Na de parade beginnen de inspecties; In vier ringen onderwerpen eigenaren hun meest trotse bezittingen aan het strenge oog van de juryleden.

Een van de meest opvallende dieren in de zaal is een barsoi, oftewel Russische windhond. In Nederland zijn er maar 250, vertelt eigenaar Jelmer Snijders uit Gauw. “Wij zochten een grote, rustige hond die niet alert is.” Na anderhalf jaar zoeken vonden Snijders en zijn partner in Tsjechië hun Dialga, een mannetje van inmiddels elf maanden oud. “Hij is heel makkelijk in de omgang en reageert niet op andere honden”, prijst Snijders zijn huisdier. Omdat er vandaag maar één barsoi is, wint Dialga sowieso prijzen. “Maar het gaat ons vooral om het inspectierapport.”

De trouwste bezoekers zijn ongetwijfeld Jan (die vrijdag 87 jaar werd) en Betsy de Jong. Het koppel uit Oosterstreek doet voor de veertigste keer mee aan de clubwedstrijd, dit keer met Harry Lafleur, een tienjarige Engelse setter.

Maak een snuffelmat

Het dier heeft al vele titels behaald, van jeugdkampioen tot veteranenkampioen. “De Ingelske setter heeft een heel sterk karakter. Bij wy rúzje hawwe is hûntsje ek fan slacht”, zegt zijn baas. Vandaag is waarschijnlijk de laatste verschijning van de hond. “We voelden ons allebei fysiek wat minder.”

In de tussentijd kunnen kinderen van bezoekers in een hoek van de hal een hondenspeeltje of ‘snuffelmat’ voor hun huisdier maken. De creatieve workshop is één van de activiteiten die studenten van de MBO-opleiding Aeres verzorgen. Hondenclub Sneek is een officieel leerbedrijf voor dierverzorging en paraveterinaire opleidingen, vandaar de samenwerking.

Nina Glade-Bulk (23) is een van de studenten die ook gezondheidschecks aanbiedt. Vervolgens worden de honden gecontroleerd op tanden, poten, geslachtsdelen, vacht en huid. Ze gaan ook op de weegschaal. Maar gewicht is vaak een gevoelig onderwerp, merkt Nina. “Veel mensen ontkennen dat hun hond te dik is. “Hij heeft gewoon een dikke vacht”, zeggen ze.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *