Met de spectaculaire overname van Pioneer neemt ExxonMobil een gok

[ad_1]

Nog maar drie jaar geleden was de Amerikaanse energiegigant ExxonMobil failliet. Tegen de achtergrond van ingestorte energieprijzen als gevolg van de coronacrisis boekte de grootste olieproducent in de westerse wereld in 2020 een recordverlies van 22 miljard dollar, deels als gevolg van kostbare afschrijvingen op aardgasvelden in de Verenigde Staten. De koers van het aandeel kelderde naar ongeveer $30.

Bovendien lag de groep onder vuur vanwege zijn conservatieve strategie, met een onwrikbare focus op olie. Ondanks de mondiale energietransitie heeft het bedrijf, in tegenstelling tot sommige grote concurrenten, zijn focus nauwelijks verbreed naar schonere vormen van energie. Onder bestuursvoorzitter Darren Woods bleven pogingen in die richting grotendeels beperkt tot experimenten met koolstofopslag.

Het tij is inmiddels spectaculair gekeerd voor de energiegigant – die nu nog meer inzet voor de ingeslagen koers. Exxon, in uitstekende financiële toestand onder invloed van de forse stijging van de olieprijzen, heeft deze week een megaklap uitgedeeld: het kondigde de overname aan van Pioneer Natural Resources, een van de grootste spelers in de Amerikaanse schaliesector, voor bijna 60 miljard dollar. (circa 56,9 miljard euro). De transactie, de grootste van het bedrijf sinds Exxons aankoop van Mobil Oil in 1999 voor 81 miljard dollar, is de grootste bedrijfsovername van het jaar tot nu toe.

Belangrijkste schalieregio

Met de overname van Pioneer, een bedrijf dat een leidende rol speelde in de schalierevolutie die de VS deze eeuw transformeerde van ‘s werelds grootste olie-importeur tot een van de grootste olieproducenten, wordt Exxon onmiddellijk de belangrijkste speler in de belangrijkste schalieregio van de wereld. land: het Permbekken in het westen van Texas en New Mexico. Volgens Woods beschikt de nieuwe combinatie over ongeveer 16 miljard vaten aan bewezen reserves in die regio, waar olie wordt gewonnen tussen ondergrondse gesteentelagen met behulp van de techniek van zogenaamde fracking.

“Het is een win-winsituatie voor het land” verklaarde Bos tegenovergestelde De Wall Street Journal, verwijzend naar het plan van Exxon om zijn binnenlandse productie aanzienlijk te verhogen. De deal moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders.

Keer om

Vóór de herstructurering verkocht Exxon de afgelopen jaren voor miljarden dollars aan activa in onder meer Noord-Amerika en Afrika en besloot het bedrijf zich te concentreren op goedkope productie. Het profiteerde van de hoge energieprijzen, aangejaagd door het economisch herstel na de coronacrisis en de Russische invasie van Oekraïne. Vorig jaar boekte het bedrijf een recordwinst van $56 miljard. Met een prijs ruim boven de 100 dollar behoort het ook qua marktwaarde weer tot de grootste bedrijven in de VS.

De transactie zegt echter ook veel over de koers van een van de grootste energiegroepen ter wereld – en trends in de Amerikaanse oliesector – tegen de achtergrond van de mondiale energietransitie. Exxon laat er geen twijfel over bestaan ​​dat het, ondanks de groeiende internationale bezorgdheid over de klimaatverandering, zich vooral blijft richten op fossiele brandstoffen. “Ik denk dat fossiele brandstoffen, olie en gas, in de loop van de tijd een rol zullen blijven spelen, ook al zoekt de wereld naar bronnen van betaalbare energie met lagere emissies,” Woods zei tegen CNBC. “Dat kan in de loop van de tijd afnemen. Het tempo daarvan is, denk ik, in dit stadium niet erg duidelijk. Maar dat zal nog heel lang zo blijven.”

Door de politieke druk om geen nieuwe gaten te boren, is een overname zinvol

Door in te zetten op olie gaat Exxon ervan uit dat de vraag naar olie voorlopig robuust zal blijven en dat de prijzen in de nabije toekomst niet zullen dalen. Het bedrijf rekent er ook op dat het overheidsbeleid, zoals initiatieven van de regering van president Joe Biden om de economie te vergroenen, zich voorlopig niet verder tegen de sector zal keren.

In het voortdurende engagement van Exxon voor olie zoekt het zijn toevlucht in schalievelden in zijn eigen achtertuin. De groep, gevestigd in de Texaanse metropool Houston, kiest nadrukkelijk voor betrouwbare, goedkope productie. Het Permian Basin, de meest productieve olieregio in de VS, staat bekend om zijn lage productiekosten. Pioneer’s schommelt rond de $10,50 per vat. Zelfs bij een zeer lage olieprijs van 35 dollar per vat is winning winstgevend.

Lees ookCalifornië klaagt grote oliemaatschappijen aan vanwege hun rol in de klimaatverandering

Dit biedt Exxon perspectieven op een gunstige productiegroei. Als resultaat van de overname kan Exxon zijn productie in het Permbekken verdubbelen tot 1,33 miljoen vaten olie en aardgas per dag, de hoogste productie in de regio. De fusie zou de productie in het gebied tussen nu en 2027 moeten verhogen tot 2 miljoen vaten per dag. Dat is meer dan de helft van de huidige wereldwijde productie van Exxon. Met de geschatte reserve van 16 miljard vaten kan de combinatie vijftien tot twintig jaar in het gebied voortbestaan.

Bovenal maakt Exxon met de overname van Pioneer een duidelijke keuze tegen tijdrovende en dure zoektochten naar nieuwe oliebronnen. Het beschouwt overnames van bedrijven met bekende reserves als aanzienlijk efficiënter dan investeringen in exploratie, waarvan het jaren kan duren voordat ze vruchten afwerpen. Beleggers geven de voorkeur aan energiebedrijven met een focus op directe omzet boven dure langetermijnprojecten.

Sociaal verzet

Hiervoor zijn verschillende redenen. Hogere rentetarieven maken exploratie-investeringen op langere termijn duurder. Ook de groeiende maatschappelijke weerstand tegen het aanboren van nieuwe oliebronnen speelt een rol. ‘Er is een ongelooflijke politieke druk tegen het boren van nieuwe gaten in de grond om olie en gas te vinden’ gezegd Bill Smead, chief investment officer bij Smead Capital Investment, vertelde Reuters. “Het is dus volkomen logisch om een ​​kleiner bedrijf te kopen. Pioneer beschikt over fantastische reserves.”

Om deze reden staat er volgens waarnemers een golf van consolidatie op stapel in de schaliesector: oliemaatschappijen hebben de financiële wind in de zeilen, maar slechts weinigen willen geld uitgeven aan exploratie of megaprojecten voor de lange termijn. wanneer de vraag naar olie kan afnemen. Overnames zijn de snelste weg naar meer reserves en directe productiegroei.

Dit betekent op zijn beurt dat de schaliesector in zekere zin volwassen is geworden. Aanvankelijk waren de schalievelden vaak het domein van kleinschalige pioniers. De grote oliemaatschappijen waren meer geïnteresseerd in conventionele olie- en offshore-boringen. Door zichzelf te positioneren als heerser over het grootste schaliegebied in de VS breidt Exxon de sector verder uit mainstream in.

Dat is niet zonder controverse: schalieolie is controversieel vanwege de gevolgen voor het milieu. Dit gaat niet alleen gepaard met de uitstoot van broeikasgassen, maar de technologie leidt ook tot grondwaterverontreiniging. Bovendien kan het aardbevingen veroorzaken.

Het valt daarom nog te bezien of de gok van Exxon op de lange termijn vruchten zal afwerpen, vooral omdat het niet de eerste overname van de groep in de sector is. Exxon deed in 2010 ook een mega-overname in de schalievelden, toen het aardgasproducent XTO Energy voor ruim $30 miljard overnam. Als gevolg van de ineenstorting van de aardgasprijzen moest de groep dat bedrag tien jaar later grotendeels afschrijven – één van de factoren in het desastreuze jaar dat het bedrijf drie jaar geleden doormaakte.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *