Martiniplaza Groningen omgetoverd tot manege voor Internationaal Concours Hippique. ‘Vrachtwagens brengen ‘s nachts 660 kuub zand’

[ad_1]

Vrachtwagens vol zand rijden heen en weer naar Martiniplaza in Groningen. De zestigste editie van de Internationale Indoor Competitie Hippique Groningen (IICH) vindt voor het eerst plaats in het grote tentoonstellingscomplex. Is Martiniplaza er klaar voor?

Eén hal staat vol met tweehonderd tijdelijke stallen en rijen stallen. De andere twee lege hallen zijn gevuld met zand. Maar dat moet nog gebeuren. Over drie dagen transformeert Martiniplaza tot een grote manege voor het paardenevenement waar vanaf donderdag ruiters van alle niveaus en leeftijden twee weken lang zullen rijden.

Dat is geen gemakkelijke klus.

Vrijwilligers zijn dinsdagmiddag druk bezig met het versieren van de balustrades op de tribunes. Er worden oranje strikken en groene takken geplaatst. Hoogtepunt van de voorbereidingen zijn de vrachtwagens die ieder moment in de hal kunnen arriveren. “Vijf vrachtwagens zullen tot half vier in de ochtend 660 kuub zand brengen”, zegt Fred Lubbers (71), woordvoerder van het IICH.

Zuidbroek of Groningen?

Het is de eerste keer dat het grote evenement in Martiniplaza plaatsvindt. Dit heeft twee redenen: voorheen was er een grote overdekte beurs (KerstPlaza) in de beurshallen en werd het IICH traditioneel in Zuidbroek gehouden. Maar dat kon vorig jaar niet omdat de Eurohal in Zuidbroek onderdak bood aan asielzoekers. De zoektocht naar een nieuwe locatie was niet eenvoudig, vertelt voorzitter Aaldert de Vrieze (69). “Voooo r dit jaar en Eurohal kon ons de komende jaren geen plek garanderen.”

“Gelukkig kwam Martiniplaza op het juiste moment aankloppen”, zegt hij. Samen met de vrijwilligers werd toen besloten om het Hippique Concours voortaan in de stad te houden. En het Kerstplein? Dit jaar is hij te vinden in Zuidbroek.

‘Een groot verschil’

Volgens De Vrieze heeft Martiniplaza voor- en nadelen. “In Zuidbroek hadden we twee weken de tijd om alles op te zetten. Hier moeten we het in drie dagen doen. Dat is een groot verschil”, vertelt hij. Voor vrachtwagens en auto’s met aanhanger moest er een speciale route worden bedacht om het verkeer op de ringweg niet te hinderen.

“Ze kunnen nu rond het complex en het Mercure-hotel rijden. Dan kunnen ze uitladen en hun weg vervolgen”, zegt Lubbers. Martiniplaza beschikt al over veel faciliteiten en dat biedt mogelijkheden. Er zijn al stands en meer vloeroppervlak. “De grote stad is aantrekkelijk voor het publiek en ruiters hebben gemakkelijke accommodatie.”

‘Groningen verdient dit’

De stad heeft al een tijdje geen groot paardenevenement meer gehad. Het laatste evenement was het drafevenement van 2021 in het Stadspark. En dat past niet bij de Stad, vindt De Vrieze. “Groningen verdient dit”, zegt hij en Lubbers vult aan: “Groningen is een paardenstad.” Hij denkt meteen aan de Peerd van Ome Loeks vlakbij het station.

De Vrieze ziet die drie dagen voorbereiding als een grote uitdaging. “We zullen dit jaar veel leermomenten hebben. Maar als het nu lukt, is volgend jaar een fluitje van een cent”, zegt De Vrieze. En dan klinkt in de hal waar ruiters donderdag springoefeningen doen het gierende geluid van wielen die over het beton rollen. “Daar is het zand”, zegt Lubbers vrolijk.

Dag twee van de voorbereidingen verloopt vlot. Nog een te gaan.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *