[ad_1]
De biologische schapenboerderij De Zeekraal in Oosterend op Terschelling toekomstbestendig maken voor (misschien) drie gezinnen. Laurens Bakker (24) is hier samen met zijn ouders en broer (22) mee bezig. Hiervoor is renovatie van de stal nodig.
De familie Bakker wil de 350 schapen en 100 lammeren meer binnenruimte bieden. De familie wil de stal vervijfvoudigen en ruimte creëren voor de boerderijwinkel en een overdekt terras. Op termijn kan de boerderij ook ruimte bieden voor workshops en bijeenkomsten.
Laurens Bakker lichtte onlangs de plannen toe met zijn architect Thijs Verburg in Leeuwarden bij de adviescommissie voor de welvaart van Hûs en Hiem. Zijn grootvader hield vroeger koeien op de boerderij, maar zijn ouders zijn twintig jaar geleden overgestapt op schapen. Het is een gecombineerd bedrijf geworden, met acht huurtenten voor campers.
Kaas, ijs en yoghurt van schapenmelk
Exclusieve producten worden in eigen huis gemaakt van schapenmelk. “Veel kaas, ijs en we zijn bezig met yoghurt. Misschien in de toekomst blauwe kaas”, aldus Bakker. De producten worden door heel Nederland verkocht, maar alleen in delicatessenwinkels. “Supermarkten vinden ons te duur.”
Toeristen kunnen op het terras bij de schapenboerderij een ijsje halen en naar de lammetjes kijken. Een grotere binnenruimte is beter voor de gezondheid van de schapen. En een gecombineerd pand is nodig om voor twee of misschien wel drie gezinnen levensvatbaar te blijven, legt Bakker achteraf uit. Het kostte zijn ouders ruim acht jaar om kamperen op de boerderij op Terschelling mogelijk te maken, en ook het verbouwen van een stal tot een gecombineerd gebouw is op het eiland een zaak van lange adem, zegt Bakker. “Wij zijn hier al jaren mee bezig.”
Volgens het bestemmingsplan van de gemeente mag de schapenboerderij een aanzienlijk grotere stal bouwen. De esthetische commissie vindt het plan “op deze locatie zeer grootschalig”. De stal ligt pal aan het begin van het dorp en is daarmee het eerste beeld dat wielertoeristen van Oosterend zullen hebben. Om dit beeld wat te verzachten hebben de Bakkers al een elzengracht aangelegd. Al met al vindt Hûs en Hiem de stal “een mooi initiatief”, zegt voorzitter Marc Visser. “Maar het verdient nog wel wat verbetering.”
[ad_2]