[ad_1]
Defensie heeft de weilanden bij Lemmer, Bantega, Echten en Oosterzee in het vizier voor de bouw van een groot, nieuw munitieopslagcomplex.
Het betreft een gebied waar 480 zeecontainers met munitie worden opgeslagen. Het schietmaterieel moet volgens NAVO-afspraken gereed zijn voor transport. Defensie plaatst de containers het liefst in (ondergrondse) bunkers of loodsen. In dat geval geldt rondom het complex een gevarenzone van 1100 tot 1900 meter. Zonder de bescherming van bunkers is dit 7,5 kilometer.
Om veiligheidsredenen is het mogelijk dat er weinig of geen bebouwing in de omgeving van de opslag aanwezig is. Ook mogen er weinig mensen in het gebied wonen, mogen er geen windturbines of belangrijke waterkeringen of bruggen in de buurt staan en moet het complex buiten Natura 2000-gebieden liggen.
Meer voorwaarden
Er zijn meer voorwaarden. Zo mag de opslaglocatie niet te ver van de Eemshaven liggen. Anders moet deze haven gemakkelijk bereikbaar zijn, zonder veel obstakels en gebouwen onderweg. In de Eemshaven wordt de munitie (klein kaliber, groot kaliber en explosieven) naar het front of het inzetgebied getransporteerd, zo is de bedoeling.
Recent gepubliceerde defensieplannen stellen dat Nederland meer ruimte nodig heeft voor oefeningen en tests en om munitie op te slaan. Ter land, ter zee en in de lucht. Deze extra ruimte is nodig qua oppervlakte, maar ook vanwege de geluidsoverlast, aldus het ministerie.
Als alles doorgaat, zal Fryslân vooral een (flinke) uitbreiding zien van de bestaande legeractiviteiten, zoals op vliegbasis Leeuwarden, de schietbaan Vliehors op Vlieland en het oefenterrein in de Marnewaard bij Lauwersoog. Het plan voor Lemmer en Bantega is geheel nieuw.
Kan snel ingezet worden
Er zijn door heel Nederland extra opslagcomplexen nodig. Bij Lemmer en Bantega gaat het om munitie voor zogenaamde snel inzetbare capaciteiten. Nederland heeft hierover binnen de NAVO afspraken gemaakt.
Tijdens crises en oorlogen gelden binnen het leger strikte regels over de tijden waarbinnen munitie moet worden aangeleverd en verscheept. De leveringen moeten daarom gereed staan in zeecontainers (met een afmeting van 20 voet, circa 6 meter lang). Omdat de situatie in de wereld de afgelopen tijd aanzienlijk is verslechterd door oorlogen in Oekraïne en Gaza, zijn de tijden veel korter geworden. En de benodigde hoeveelheid munitie is volgens Defensie ‘significant meer’.
NAVO-depot
‘Lemmer’ is een van de zes locaties die zijn aangemerkt als NAVO-depot. Defensie kijkt ook naar de Marnewaard, twee locaties in Drenthe en twee locaties in Groningen. Het liefst zou de krijgsmacht één groot nieuw complex bouwen. Indien dit niet mogelijk is, zijn ook twee kleinere locaties toegestaan.
Het nieuwe kabinet neemt de beslissingen. De verwachting is dat dit op zijn vroegst eind 2024 zal gebeuren. Over de plannen zal eerst overleg en inspraak plaatsvinden. Burgers, overheden en maatschappelijke organisaties kunnen tot 12 februari reageren en protesteren. Een formulier vindt u op de website van Defensie. Op 16 januari is er een online bijeenkomst (webinar) voor iedereen in Nederland. Daarnaast worden er in het voorjaar twaalf provinciale informatiebijeenkomsten georganiseerd.
Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie heeft al aangegeven dat er ook veel ruimte nodig is voor andere ontwikkelingen, zoals landbouw, natuur, wonen en energie. Zijn eigen lijst bevat 44 plannen. Niet alles zal mogelijk zijn, zegt hij.
[ad_2]