Koning houdt krachtige en soms gewaagde kersttoespraak: ’Zonder tegenstellingen geen vooruitgang’

[ad_1]

Koning Willem-Alexander hield op eerste kerstdag zijn jaarlijkse kersttoespraak vanuit Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daarin benadrukt hij onder meer het belang van tegenstellingen in onze samenleving. “Geen vooruitgang zonder tegenstellingen. Maar de manier waarop we ermee omgaan is bepalend.”

Aan het begin van zijn toespraak dacht de koning na over de essentie van Kerstmis: vrede op aarde. Maar ‘iedereen die wereldnieuws tot zich neemt’ weet dat ‘het moeilijk te geloven is’. Hiermee doelde hij op de brandhaarden in Afrika, Oekraïne en ‘de schokgolven in Israël en Gaza’.

Tegenstrijdigheden

De tegenstellingen in de wereld komen ook in Nederland terug. De koning sloeg ook hard toe tegen iedereen die anderen intimideert, bedreigt of beledigt. “Wij Nederlanders hebben een democratische rechtsorde. Dit geeft ons stabiliteit en veiligheid. Discriminatie in welke vorm dan ook is onaanvaardbaar. Het intimideren, bedreigen en beledigen van mensen is niet aan de orde. Iedereen die daarvoor kiest, vernedert zichzelf en beschadigt onze gemeenschap.”

In het vervolg van zijn jaarlijkse kersttoespraak hield de koning een pleidooi om meningsverschillen te overbruggen, zodat hij in eigen land vreedzaam kon samenleven. “Er is geen tweede Nederland. Wij maken dit land samen. En het is nog steeds een van de allerbeste plekken ter wereld. Dat zal zo blijven. Ik geloof daarin. Ik ben ervan overtuigd dat dit onze kracht is: het overbruggen van tegenstellingen.”

‘Duidelijke morele boodschap’

Leiderschapscoach Julia Wouters is enthousiast over de toespraak: “Het was een mooie toespraak, het maakt hem volwassen; hij stuurt een duidelijke morele boodschap, een koning waardig. En hij vindt iets en dat is gedurfd. Binnen de beperkingen van het koningschap zinspeelt hij duidelijk, onmiskenbaar, op de verkiezingsuitslag. En dat doet hij goed, met prachtige beelden. Hij gebruikt het conflict in het Midden-Oosten om onze tolerantie aan te pakken. Hij heeft het over de democratische rechtsorde, en dat kan niet anders zijn dan onderwerp van de formatiegesprekken.”

Wouters ziet dat PVV-leider Geert Wilders nog niet heeft gereageerd op X. “Andere jaren was er direct na de kersttoespraak een tweet. Wilders houdt nu wijselijk zijn mond. Slim.”

Minus

Ze vindt niet dat de koning polariserend handelt. “Zijn pleidooi voor een vreedzame samenleving is ook beledigend. Met zijn oproep om ons in de schoenen van anderen te verplaatsen, pleit hij net zo hard voor respect van niet-PVV-kiezers als van PVV-kiezers. Hij is duidelijk als hij zegt: “Zonder tegenstrijdigheden is er geen vooruitgang.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *