[ad_1]
Wie het leegstaande gemeentehuis in Wedde wil kopen, moet minimaal 750.000 euro neerleggen. En creëer, indien mogelijk, woonruimte in het gebouw.
Dat blijkt uit het zogenaamde Bidboek dat de gemeente Westerwolde, eigenaar van het iconische gebouw, heeft gepresenteerd. Het bevat voorwaarden waaraan potentiële kopers moeten voldoen, plus mogelijke nieuwe bestemmingen voor het onroerend goed. En dus ook de minimumprijs. “Het is een prachtig gebouw en wij denken dat we dat bedrag zeker kunnen vragen”, zegt wethouder Henk van der Goot.
Via een bidbook
Het gebouw aan de rand van Wedde, oorspronkelijk een waterschap, heeft lange tijd dienst gedaan als gemeentehuis. Westerwolde heeft echter nog steeds een dergelijk hoofdkantoor, in Sellingen, en heeft besloten dit in gebruik te houden en het hoofdkantoor in Wedde te verlaten en te verkopen. Niet op de normale manier, maar via een Bidbook.
“Dat is gemaakt door een bouwkundig makelaar die wij hebben ingeschakeld”, zegt Van der Goot. “Er kan tot 1 maart een bod uitgebracht worden en we hopen het gebouw in de zomer over te dragen. De mogelijke bestemmingen? We hebben met bewoners van het dorp en de regio gesproken over de toekomst van het gebouw. Er zijn diverse ideeën aangedragen. de tafel. Het kan een culturele of museale functie hebben, een horecafunctie, met of zonder woonruimte. Er kunnen ook appartementen in zitten, iets wat mensen in het dorp en de omgeving graag zouden willen. Omdat de behoefte aan woningen groot is.”
Voorkeur voor ‘wooncomponent’
Daarom hebben burgemeester en wethouders ook een lichte voorkeur voor de ‘wooncomponent’. “Maar we staan ook open voor andere bestemmingen. Een strikte voorwaarde is dat de eigenaar de verdere kosten voor zijn plannen draagt. Als gemeente willen wij niet meer met kosten geconfronteerd worden. Het pand gaat in principe naar de hoogste bieder , maar we kijken ook naar de plannen die potentiële kopers hebben.”
De voorkeur voor woningbouw typeert momenteel de situatie in heel Oost-Groningen. Nog niet zo lang geleden werd de regio officieel geclassificeerd als krimpregio. Prognoses wezen op een daling van het aantal inwoners, van een migratie van mensen naar grotere steden. Op basis van die gegevens hebben gemeenten vervolgens besloten om alleen te bouwen als er sprake was van sloop.
7.200 sociale woningen
Maar dat besluit is ingetrokken en er is geen sprake van inkrimping. De behoefte aan woningen is groot. Ook in de sociale woningbouw. Woningcorporatie Acantus wil het aantal huurwoningen in Westerwolde de komende jaren met ruim 120 uitbreiden. Ook in Pekela en Veendam wordt er gebouwd, zoals blijkt uit de zogenaamde prestatieafspraken tussen Acantus en die gemeenten. Uit deze afspraken blijkt ook dat de Eemsdelta in 2023 7.200 sociale huurwoningen moet hebben2, 200 meer dan in 2022.
Veendams wethouder Henk Jan Schmaal is blij met de behoefte aan woningen. “We hebben hier voldoende voorzieningen en dan blijven mensen, die gaan niet weg. Dat Acantus veel nieuwbouw gaat bouwen, laat zien hoe groot die behoefte is.”
Corona-crisis
Ook zijn medewethouder Harm Jan Kuper, verantwoordelijk voor de volkshuisvesting in Westerwolde, juicht de bouwplannen van de woningbouwvereniging toe. Hij noemde eerder de coronacrisis als mogelijke factor op de ‘drukke’ woningmarkt. Tijdens die crisis ontdekten veel mensen op vakantie in eigen land Westerwolde. Het gevolg is dat veel mensen ‘van buitenaf’ zich in Westerwolde vestigden.
[ad_2]