Golfster Dewi Weber verruilde uitgaansstad Miami voor natuur in Californië en mikt nu op Spelen Los Angeles

[ad_1]

Het heroveren van een volledige tourkaart voor wedstrijden op het hoogste niveau is het doel voor topgolfer Dewi Weber uit Groningen komend seizoen. Ze heeft ook een droom: meedoen aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles, tien minuten van haar appartement in Santa Monica.

“Hier is nu mijn leven”, zegt Dewi Weber, waarmee ze aangeeft dat ze zich thuis voelt in Amerika. De Groningen stak in 2015 de Grote Plas over. Ze woonde eerst in Miami en verruilde twee jaar geleden de oostkust van de Verenigde Staten voor de westkust, waar ze met haar verloofde Jen en Duitse herder Ollie een appartement deelt in Santa Monica, grenzend aan Los Angeles, in het altijd zonnige Californië.

In Florida studeerde Weber (27) aan de Universiteit van Miami. Ze heeft een bachelordiploma in film en reclame. “Het lijkt mij gaaf om tv-commercials te maken.” Ze speelde golf in het Miami Hurricanes-team. “In Miami draait alles om de horeca en hotelbranche. Als je niet van uitgaan houdt, is er weinig te doen. Ik geef de voorkeur aan de natuur, bergen, wandelen. Toen Jen haar masteropleiding in Los Angeles ging doen, ging ik met haar mee en ik heb er geen spijt van. Ik ben hier zoveel gelukkiger dan in Miami.”

Trouwen in Amsterdam

Volgend jaar trouwt ze in juni met haar vriendin in Amsterdam. “Het had natuurlijk ook in Groningen gekund, maar 80 procent van onze gasten komt uit Amerika. En van die 80 procent, 90 procent is nog nooit in Nederland geweest. Dan is Amsterdam makkelijker bereisbaar.”

Hoewel ze zich thuis voelt in Amerika, keert Weber wellicht ooit terug naar Nederland. “Maar zeker niet zolang ik golf. Er zijn veel meer mogelijkheden voor atleten in Amerika. Het sportklimaat is hier veel beter. Ze zijn hier helemaal sportgek en kijken ook anders naar sporters. Ze worden hier op een voetstuk gezet, het zijn een soort goden.”

“Sport is hier in de samenleving ingebouwd. Er is veel geld mee gemoeid. Nederland heeft zeker ook voordelen. De sociale zorg is daar beter en je hebt ook een beter onderwijssysteem.” Lachend: ‘En dat je ergens met de fiets naartoe kunt, is ook mooi meegenomen. In Amerika heb je voor alles een auto nodig. Ik heb geen fiets hier ook niet.”

$ 75.000 minder

Dewi Weber, geboren op 12 juni 1996, speelde bij de Noord-Hollandse Golf & Country Club in Glimmen en werd samen met Anne van Dam de beste speelster van ons land. Ze werd driemaal Nederlands kampioen strokeplay, won in 2015 de prestigieuze Copa Sotogrande in Spanje en won in 2017 met haar teamgenoten Zhen Bontan, Roos Haarman en Romy Meekers de European Nations Cup.

In maart 2019 werd ze prof. Na drie seizoenen op de Symetra Tour, het niveau net onder de absolute topgolf in Amerika, won ze in 2021 een tourkaart in de LPGA (Ladies Professional Golf Association), de Champions League in het damesgolf. .

Spelen in de LPGA was ook haar doel en droom. “Maar”, heeft ze ervaren, “de concurrentie in de LPGA is heel zwaar. Je moet presteren, bezuinigen, de druk is groot. Natuurlijk moet je ook presteren in andere competities, maar er wordt veel meer van je gevraagd hier dan in competities in Europa. Het is hier echt zwaarder en de druk is groter.”

Spelen op de LPGA Tour is ook behoorlijk duur. “Deelnemen aan een toernooi kost me elke keer $3.000. En ik laat mijn coaches ook af en toe uit Nederland overkomen, wat natuurlijk ook geld kost. Aan het begin van het seizoen heb ik al $75.000 verloren. En natuurlijk moet ik een inkomen verdienen om de huur van mijn appartement te betalen en in mijn levensonderhoud te voorzien. Dat maakt de druk voor mij alleen maar groter.”

Eerste honderd

Vorig seizoen, waarin Weber bijna $112.000 verzamelde, verloor ze haar volledige speelkaart op de LPGA. In het eindklassement bleef ze steken op de 120e plaats, terwijl ze bij de eerste 100 had moeten eindigen. De poging om via de Qualifying Series in Alabama haar volledige tourkaart terug te verdienen mislukte. Lange tijd lag ze op koers, maar in de beslissende ronde noteerde ze twee slagen te veel. ‘De putts wilden niet vallen. Ik had een slechte dag op een slecht moment voor mij.”

Dat Weber haar volledige LPGA-speelkaart kwijt is, betekent niet dat ze geen wedstrijden meer zal spelen op de American Tour. “Maar waarschijnlijk kom ik pas begin juni in aanmerking voor mijn eerste LPGA-wedstrijd.” Ze zal daarom eerst weer op de Symetra Tour spelen. “En ik zou ook graag een paar keer meedoen aan de European Tour. Hoe vaak hangt af van het aantal uitnodigingen dat ik ontvang. Ik hoop in februari voor het eerst aanwezig te kunnen zijn in Marokko.”

Maak je geen zorgen meer

Haar belangrijkste doel volgend seizoen is het heroveren van een volledige LPGA-kaart. Hiervoor heeft Weber, naast Dewi-Claire Schreefel (voormalig profspeler) en Maarten Lafeber (voormalig profspeler en bondscoach van de Nederlandse Golffederatie), twee nieuwe coaches aangesteld: een mental coach en een putting coach. Om haar onder de aandacht te brengen bij potentiële sponsors heeft ze ook een makelaar ingehuurd.

“Zonder arrogant te klinken, heb ik het gevoel dat ik in Nederland enigszins over het hoofd wordt gezien. Ik heb altijd een nuchtere, harde werkmentaliteit gehad. Ik ben geen kijk-mij-mens, maar ik ben er zeker van overtuigd dat ik dat ook kan zijn. heel goed, dat ik kan winnen op de LPGA Tour.”

“Mijn vaardigheden verbeteren elk jaar. Ik hoop dat er een sponsor instapt die hier ook in gelooft, zodat ik vrijer kan spelen. Dat ik niet meer hoef te stressen of ik tijdens wedstrijden de huur van mijn appartement kan betalen. Financiële hulp van mijn verloofde of mijn ouders? Nee, dat is voor mij een no-go. Ik moet het zelf doen en ik wil het zelf doen.”

Parijs ook een doelpunt

Een doel voor de langere termijn dat Weber zich heeft gesteld, is deelname aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. “De Spelen volgend jaar in Parijs zijn ook een doel, maar ik denk dat het heel lastig wordt om je daarvoor te kwalificeren in de korte tijd die er nog rest. Daarom richt ik me meer op de Spelen in Los Angeles. De baan waar de golf wedstrijden worden gehouden op tien minuten van mijn huis. Deelnemen aan de Spelen in LA is mijn droomdoel.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *