Nieuw zwembad in Hoogeveen kost zeker 32,5 miljoen euro. ‘Het is nu echt dweilen met de kraan open’

[ad_1]

In Hoogeveen klinkt al jaren de roep om een ​​nieuw zwembad. In 2019 ging de combinatie met een kunstijsbaan niet door. Langer wachten maakt het plan niet goedkoper. Er hangt al een prijskaartje van 32,5 miljoen euro aan.

In september van dit jaar werd de gemeenteraad bijgepraat over de toekomst van het zwembad in Hoogeveen. Vervolgens kregen partijen informatie over de actuele cijfers en kosten van het huidige zwembad De Dolfijn en een inkijkje in de exploitatie van een nieuw zwembad.

Uit die informatie – in handen van deze krant – blijkt dat een nieuw zwembad minimaal 32,5 miljoen euro gaat kosten (prijspeil januari 2023). Drie jaar geleden werd de bouw ervan nog geschat op 15 tot 20 miljoen euro. Dat was in combinatie met een kunstijsbaan.

Geopend in 1969

De Dolfijn werd geopend in 1969 en in de loop van de tijd uitgebreid. In 1999 is het zwembad ingrijpend gerenoveerd, in 2020 gevolgd door groot onderhoud, dat ervoor moet zorgen dat de voorziening minimaal vijf jaar veilig en verantwoord kan blijven functioneren.

Het mislukken van het even ambitieuze en prestigieuze zwembad-ijsbaanplan in 2019 maakte dat laatste ook noodzakelijk. Een grote klap voor de gemeente, maar ook een grote teleurstelling voor zwemmers, verenigingen en bezoekers van De Dolfijn.

Ondertussen tikt de tijd door en worden de kosten niet lager. “Ieder jaar dat we langer wachten op een nieuw zwembad, verspillen we onnodig veel geld”, constateert PvdA-fractievoorzitter Stan van Eck. Hij wijst onder meer op betonrot.

‘Dweilen met de kraan open’

De jaarlijkse onderhoudskosten en exploitatietekorten blijven stijgen. “Het risico op onvoorziene onderhoudskosten en eventuele sluiting voor de langere termijn neemt toe. Het is nu echt een kwestie van dweilen met de kraan open”, zegt Van Eck.

Uiteindelijk bleef er voor 2022 een tekort over van ruim 1,3 miljoen euro. Het aantal bezoekers bedroeg 121.491. Ter illustratie: in 2019 (vóór corona) waren dat er bijna 149.000. Over vrijwel de hele lijn (recreanten, verenigingen, doelgroepen en scholen) is een daling te zien.

De gemeente gaf in 2022 ongeveer 11 euro per bezoeker uit. De personeelskosten blijken relatief hoog: 1,2 miljoen euro. Dat is ruim 70 procent van de totale kosten. Het percentage dat onder de opbrengst valt is laag: zo’n 34 procent in Hoogeveen tegenover 60 tot 80 procent elders in het land.

Beperkte speelmogelijkheden

De dalende bezoekersaantallen worden vooral toegeschreven aan de beperkte functionaliteit van het huidige zwembad. Te weinig vierkante meters zwemwater, beperkte recreatieve speelmogelijkheden, het ontbreken van een beweegbare vloer of hellingbaan en beperkingen van de horeca en andere ruimtes.

Verder heeft het wedstrijdbad een minimale omvang, waardoor slechts vijf van de zes banen gebruikt kunnen worden. In het in 2019 aangekondigde plan voor een nieuw zwembad krijgt Hoogeveen een volwaardig wedstrijdbad met acht banen en een recreatiebad met glijbaan. In totaal komt er 400 vierkante meter zwemwater bij in een veel groter gebouw.

Meer bezoekers, meer inkomsten

De verwachting is dat aanzienlijk meer mensen gebruik zullen maken van het nieuwe zwembad: 204.000, waarvan de helft recreatieve zwemmers. Daarmee zouden de inkomsten bijna moeten verdubbelen: van 580.000 naar ruim 1,1 miljoen euro.

Uit berekeningen blijkt bovendien dat de jaarlijkse exploitatiekosten van een nieuw zwembad circa tweeduizend euro lager zijn dan die van het huidige zwembad, ondanks een groter gebouw met meer zwemwater en een hoger energieverbruik.

Lente 2024

De PvdA wil dat de nieuwe faciliteit, waarvoor nog een locatie moet worden gevonden, staat hoog op de gemeentelijke investeringslijst. “We willen graag duidelijkheid hebben over de kosten en locatie van het nieuwe zwembad in het voorjaar van 2024”, besluit Van Eck.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *