In de tuin van Ellen en Wim ligt nu een sloot, maar het wordt een kanaal van 32 meter breed: ‘Schandalig’ | Dordrecht

[ad_1]

Het zal je overkomen; Woon je in een prachtige woning aan de rand van Hardinxveld-Giessendam, dan heb je straks direct naast je woning een 32 meter brede gracht. Het overkomt Wim en Ellen van der Lee. Ze zijn al jaren in conflict met het waterschap en naarmate de tijd verstrijkt, is het vertrouwen in een succesvolle uitkomst afgenomen. Maar het kanaal moet gebouwd worden, want door de klimaatverandering moet er steeds vaker water weggepompt worden.

Het echtpaar woont al zo’n twintig jaar aan de Parallelweg. Met plezier. En in die twintig jaar hebben Wim en Ellen hun plot geleidelijk uitgebreid. Samen met hun buren hebben ze nog een stuk land, waarop enkele tientallen schapen grazen.

Maar juist dat perceel heeft waterschap Rivierenland hard nodig om een ​​brede vaarweg aan te leggen. Sterker nog, het afwateringskanaal, dat van de Giessen naar de Beneden Merwede moet lopen, is nodig om ervoor te zorgen dat alle inwoners van de Alblasserwaard droge voeten houden.

Maar een paar huiseigenaren aan de Parallelweg hebben hier ernstig last van, en met name Wim en Ellen van der Lee; Ze raken een stuk grond kwijt en krijgen naast hun woning een gracht met damwanden. Breedte: ongeveer anderhalf maal de lengte van een tennisbaan.

De Hardinxvelders zijn hier alles behalve blij mee, vooral omdat ze naar eigen zeggen niet de antwoorden krijgen die ze willen. Want hoe gaat het er allemaal uitzien? Wat betekent dit voor hun uitzicht en woongenot? En wordt het gebied geen toeristische trekpleister?


Wij hebben dit allemaal zorgvuldig opgebouwd

Ellen van der Lee, Bewoonster Parallelweg

Dit zijn allemaal vragen waarvan ze zeggen dat ze ze ‘s nachts wakker houden. “We hebben dit allemaal zorgvuldig opgebouwd, we hebben er alles aan gedaan om onze zoon naast ons te laten wonen en nu we ouder worden en binnenkort misschien hulp nodig hebben, gaat hier alles veranderen”, verzucht Ellen van der Lee (71). .

Ze is alle keukentafelgesprekken beu, zegt ze. Plannen die voortdurend lijken te veranderen, de gracht die steeds in breedte verandert en wat er gaat gebeuren met de Parallelweg zelf, die wat verhoogd gaat worden. “Wat is een stuk? Zien we straks alleen nog de wielen van de auto’s? Kunnen wij ons pand nog makkelijk verlaten? Het waterschap zegt steeds ja, maar duidelijke 3D-tekeningen hebben we nog niet gezien.”

De huidige en toekomstige situatie.
De huidige en toekomstige situatie. © Caarten.nl

Enige tijd geleden hadden de bewoners van de Parallelweg zich verenigd in een collectief. Maar dat was in een tijd dat er nog zes à zeven mogelijke locaties voor het kanaal waren. Eén voor één haakten ze allemaal af, waarna ook de bewonersvereniging ophield te bestaan.

schandalig

Ellen: ‘Toen bewoners merkten dat ze de gevarenzone verlieten, hadden ze geen belang meer bij een collectief. Hoe gaat het waterschap nu met ons om? Schandalig. Dit zijn onze laatste jaren hier. Moet dat zo zijn ?”

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig, maar moeilijk: ja. Waterschap Rivierenland is eigenaar van het gebied nodig voor het Bosemkanaal, dat de spoorlijn en de Parallelweg kruist en via de polder onder de A15 doorloopt, zal een nieuw gemaal straks het water de Beneden Merwede in stuwen.

In totaal is de waterloop zo’n anderhalve kilometer lang en volgens het waterschap is de variant langs het huis van Van der Lee echt de beste variant. De optie van een kanaal bij de velden van vv Hardinxveld werd in een eerder stadium al afgewezen. Bouwkavels, voetbalvelden en moestuinen zouden daarvoor plaats moeten maken.

Het nieuwe afwateringskanaal komt tussen de Giessen en de Beneden Merwede te liggen en 'kruist' het spoor, de Parallelweg en de A15.
Het nieuwe afwateringskanaal komt tussen de Giessen en de Beneden Merwede te liggen en ‘kruist’ het spoor, de Parallelweg en de A15. © caarten.nl

De komst van een nieuw gemaal bij Hardinxveld-Giessendam mag ‘historisch’ worden genoemd. De afgelopen zes eeuwen werd het water in de Alblasserwaard alleen via Kinderdijk afgevoerd. Door de klimaatverandering moet water steeds vaker ‘weggepompt’ worden. Tegelijkertijd wil het waterschap het mogelijk maken om bij langdurige droogte voldoende water het gebied in te laten. Uit berekeningen blijkt dat het gebied in 2050 15 procent meer water zal moeten verwerken.

Hoe gaat dat gebeuren? Er wordt gestart met het graven van het kanaal vanaf de Giessen en het is de bedoeling dat het water onder het spoor doorloopt. Omdat de Parallelweg eigenlijk iets te laag is, wordt de weg iets verhoogd. Er komt ook een brug, waar het water onderdoor stroomt. Ook wordt de A15 gekruist. Die weg hoeft niet verhoogd te worden, maar er wordt een diepere kuil onder gegraven, de zogenaamde sifonconstructie.

In de Parallelweg komt een brug.  Het kanaal zal echter niet publiek toegankelijk zijn.
In de Parallelweg komt een brug. Het kanaal zal echter niet publiek toegankelijk zijn. © Waterschap Rivierenland

Een gigantisch project, vindt omgevingsmanager Richard Schmull van waterschap Rivierenland. En hij onderkent dat dit voor de familie Van der Lee de meeste impact heeft. “Ze willen duidelijkheid, dat begrijp ik”, zegt hij. “Maar tegelijkertijd proberen we de zorgen zoveel mogelijk weg te nemen. Dit jaar ben ik vijf keer met de familie om de tafel geweest om het uit te leggen.”

Het gebied zal niet publiek toegankelijk zijn, verzekert Schmull. ‘Ik weet dat de gemeente dat wil, maar dat willen wij niet. Dit is ook geen taak van het waterschap. We moeten ervoor zorgen dat iedereen in de toekomst droge voeten houdt. Recreatie hoort daar niet bij. is er absoluut geen draagvlak voor onder de omwonenden.”


Juist om bewoners zoveel mogelijk tegemoet te komen, zijn we al zo gedetailleerd

Richard Schmull, Milieumanager Waterschap Rivierenland

Buurtbewoners hoeven zich dus geen zorgen te maken over wandelaars, fietsers of pleziervaartuigen in het kanaal. Er komen onderhoudspaden langs het kanaal, maar deze worden afgesloten met een hekwerk. Hooguit kan een hobbyvisser straks een hengel uitwerpen vanaf de brug over de Parallelweg.

Duidelijk is dat de weg voor hun woning verhoogd moet worden. Maar het maakt niet uit hoeveel centimeter het is. Schmull stelt omwonenden gerust: hooguit een heel flauwe helling. Dat de exacte afmetingen nog niet bekend zijn, baart de familie Van der Lee zorgen.

Het waterschap begrijpt dat, maar stelt ook dat het zorgvuldig te werk gaat: “De afmetingen van de gracht kloppen tot op één meter nauwkeurig. Dat is vrij uitzonderlijk, want we hebben nog geen aannemer aangesteld. Juist om bewoners zoveel mogelijk tegemoet te komen dat we al zo gedetailleerd zijn.”

‘Er kan niets veranderd worden’

Hoewel de familie Hardinxveld heeft aangegeven voorlopig niet mee te werken, hoopt Schmull dat ze samen tot een oplossing komen. “Dat kanaal komt er, daar is niets aan te doen. Maar ik hoop dat we er gewoon samen uitkomen.”

Het is de bedoeling om in 2025 te starten met de aanleg van het kanaal. In 2030 moeten alle werkzaamheden klaar zijn.







[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *