Verboden te lachen geeft buikpijn en zaait twijfel bij de deelnemers aan ‘LOL: last one laughing’

[ad_1]

Het is de ergste nachtmerrie van elke cabaretier: grappen maken op het podium waar niemand om lacht. In een industrieel penthouse in Stockholm is het de harde realiteit tijdens de opnames van het tweede seizoen ‘LOL: last one lacht’. Buikpijn, gezwollen aderen en pijnlijke mondhoeken: de symptomen van een slik- of lachbui zijn niet mild.

De bijna 2 meter lange grappenmaker Bram Krikke ploft neer in een rieten stoel. ‘Ik voel me niet echt op mijn gemak,’ fluistert hij met een grijns. Zijn kenmerkende snor krult op en hij lacht hardop, iets wat hij eindelijk weer kan doen na zijn ‘bloedstollende deelname’ aan het tweede seizoen van het programma . Zuchtend: “Het is heel lastig om niet te lachen om Ruben van der Meer.”

In LOL: last een lachend tien cabaretiers zitten samen opgesloten in huis. Ze mogen 6 uur lang niet lachen, zelfs een klein glimlachje is ten strengste verboden. De eerste keer dat je lacht, verlies je een ‘leven’, maar de tweede keer ben je weg.

De Vlaamse cabaretiers Philippe Geubels en Jeroom Snelder hebben de felbegeerde taak om vanuit de controlekamer de lach te zoeken. Eén van de kandidaten voor het tweede seizoen is Krikke (29), bekend van zijn werk als radio-dj en satirische video’s op Instagram en TikTok. Hij heeft op beide platforms ruim een ​​miljoen volgers die genieten van de grappen.

Hij staat hoog aangeschreven. Een publiek entertainen met een stoïcijns gezicht was voor Krikke nogal vreemd: “Je hebt vooraf ideeën in je hoofd die je wilt uitvoeren, maar niemand mag lachen. Dat gevoel heb ik onderschat”, zegt Krikke. “Je vraagt ​​je af of je slechte grappen maakt.”

‘Letterlijk alles wordt grappig als het niet mag’

De deelnemers hebben met elkaar een lastig publiek. Ze proberen elkaar aan het lachen te maken met de meest creatieve acts. Volgens collega Ruben van der Meer (53) worden de grappen steeds belachelijker en wanhopiger naarmate de uren verstrijken. “Het voelde als vroeger, toen ik als kind na een lachbui niet meer naast mijn vriendjes in de klas mocht zitten. Letterlijk alles wordt grappig als het niet mag.”

Je eigen gegiechel inhouden is een monsterklus, beaamt Krikke. Toch denkt hij er beter mee om te kunnen gaan dan sommige van zijn medekandidaten. “Ik maak radio en video’s online. De reacties die ik ontvang zijn voor mij niet direct zichtbaar. Maar voor deelnemers die doorgaans als cabaretier op het podium staan, vind ik het extra lastig als niemand lacht.”

In hoeverre is het inderdaad traumatiserend voor een cabaretier als een vol publiek stil blijft staan ​​na een grap? Daar kan Van der Meer over meepraten. De cabaretier is vooral bekend van de Lamas, het bedrijf dat nu vaart onder de naam Tafkal ( De artiesten die voorheen bekend stonden als Lama’s ).

Hij zegt regelmatig ‘een krekelgeluid’ te hebben gehoord na een grap op het podium. “Natuurlijk verzinnen we de grappen ter plekke en soms valt dat niet in goede aarde. Maar dan praten we onszelf eruit, bijvoorbeeld door de gênante stilte te benoemen.” Toch blijft het volgens de cabaretier ‘zeer pijnlijk’.

Het hilarische fluitlied van Bas Hoeflaak verovert het internet

Van der Meer is een veteraan van LOL: last een lachend – hij kwam als eerste vrij in seizoen 1 en neemt nu wraak. Zijn vertrek de vorige keer was mede te danken aan een hilarisch optreden van deelnemer Bas Hoeflaak, die tegelijkertijd het internet veroverde met zijn ‘fluitlied’.

Met ruim 3,7 miljoen kijkers was het fragment de meest bekeken Nederlandse YouTube-video van 2023. Zelfs Rihanna’s Super Bowl-optreden werd minder vaak aangeklikt. Van der Meer stoot zijn knie als hij terugdenkt aan Hoeflaak. “Alleen al het zien van zijn hoofd deed me ineenkrimpen.”

Vanuit de ongemakkelijke rieten stoelen wijzen Krikke en Van der Meer elkaar aan als ‘een van de grappigste grappen van dit seizoen’. Krikke was nog een tiener toen hij op de bank naar de Lama’s keek, maar Van der Meer schreeuwt nog steeds om de grappen van de radio-dj. “Hij is heel droog en kan zijn gezicht heel recht houden, wat ik hilarisch vind”, zegt Van der Meer.

Krikke: “Ik vond Van der Meer altijd de aardigste van de Lama’s. Zijn lach is aanstekelijk, hij is snel en geestig.” Grijnzend haalt hij zijn vingers door zijn snor: ‘Hij is een lopend gevaar.’

De eerste twee afleveringen van LOL: laatste die lacht is vanaf deze week te zien op Prime Video.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *