[ad_1]
Regeringspartij PiS leidt in de eerste exitpolls van de Poolse parlementsverkiezingen, maar zal waarschijnlijk geen meerderheid in het parlement vormen. Volgens een exitpoll van stembureau Ipsos staat de partij van Jaroslaw Kaczynski voorop TVN24 36,8 procent van de stemmen. Volgens de peiling krijgt de oppositiepartij KO van Donald Tusk 31,6 procent van de stemmen.
Donald Tusk claimde direct na de exitpoll de overwinning. “Dit is het einde van slechte tijden, we hebben een einde gemaakt aan de PiS-regel.” Jaroslaw Kaczynski zei op zijn beurt dat hij “niet weet” of zijn partij een meerderheid in het parlement en dus een regering kan vormen. Hij voorzag “dagen van strijd en spanning” en benadrukte dat de grootste partij – volgens de peiling zijn PiS – het eerste recht heeft om te proberen een regering te vormen.
Sleutel voor kleinere partijen
Het lot van Polen blijft onduidelijk: omdat geen van de partijen een absolute meerderheid lijkt te hebben behaald, ligt de sleutel bij een aantal kleinere partijen. Volgens de exitpoll lijkt dit mogelijk voor oppositieleider Tusk. TD, een partij met christelijke en pro-Europese wortels, en een coalitie van linkse partijen (Lewica) scoren respectievelijk 13 en 8,6 procent, wat, samen met de stemmen voor Tusks partij KO, mogelijk lijkt voor een parlementaire meerderheid.
Lees ook dit profiel: Aartsrivalen Kaczynski en Tusk strijden om de plaats van Polen in Europa
De 30 miljoen in aanmerking komende Polen werden zondag geconfronteerd met een keuze tussen twee uitersten: een stem voor de regerende partij PiS (Prawo i Sprawiedliwosc, Wet en Rechtvaardigheid) betekende de keuze om de conservatieve en eurosceptische koers voort te zetten die het land de afgelopen acht jaar heeft gevolgd. jaren. Een stem voor de oppositiepartij KO (Koalicja Obywatelska, Burgercoalitie) vertegenwoordigt steun voor een liberale en internationale koers voor het land, en voor het versterken van de banden met Brussel.
Strikt abortus- en anti-migratiebeleid
PiS heeft de afgelopen twee termijnen de leiding gehad in Polen. Sinds de partij in 2015 aan de macht kwam, heeft het land een conservatieve koers gevolgd. De partij was sterk gericht op gezinspolitiek – de pensioengerechtigde leeftijd daalde en kinderbijslag werd ingevoerd – en keerde zich steeds meer af van de Europese Unie. Ook werd het recht op abortus verder ingeperkt en voerde de partij een krachtig anti-migratiebeleid.
Maar de jaren waarin de partij een absolute meerderheid genoot, zijn voorbij. Dat maakt de achtste vrije verkiezingen in het land, dat sinds 1989 democratisch is, zo spannend. Veel Polen maken zich zorgen over de afbrokkelende democratie. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zou niet gegarandeerd zijn – reden voor de EU om eerder een economisch pakket ter waarde van 35 miljard euro te blokkeren. Ook de persvrijheid en de rechten van minderheden zijn tijdens de PiS-regering steeds meer onder druk komen te staan.
Oppositiepartij PO (Citizen Platform) van Tusk, voormalig premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad, is sinds deze verkiezingen samen met verschillende andere partijen KO gebleven en vormt daarmee een serieuze uitdager. Begin oktober namen ruim een miljoen mensen deel aan een protestmars in Warschau tegen PiS, geïnitieerd door Tusk.
De strijd tussen beide partijen was duidelijk zichtbaar in de verkiezingscampagne, die werd gekenmerkt door agressiviteit. PiS-leider Kaczynski noemde Tusk bijvoorbeeld ‘puur kwaad’. Omgekeerd noemde Tusk PiS-politici herhaaldelijk ‘corrupt’ en zei dat ze ‘hun moeder zouden verkopen’. Tijdens de campagne werden ook verschillende parlementskandidaten op straat aangevallen.
Lees ook dit rapport: Richt Polen zich verder af van de EU? Dat wordt bepaald door de kiezer, maar die is alles behalve unaniem
[ad_2]