[ad_1]
Gemiddeld heeft Fryslân sinds het begin van de betrouwbare metingen nog nooit zoveel neerslag gehad als het afgelopen jaar. Toch was het aanzienlijk zonniger dan normaal en is 2023 het op een na warmste jaar ooit gemeten.
Het jaar was nog maar net begonnen toen het eerste hitterecord werd gevestigd: op nieuwjaarsnacht was het maar liefst 14 graden. De eerste helft van januari was erg nat en anti-winter, en hoewel het later wat kouder werd, was de vorst van weinig betekenis. Het werd de natste lauwe maand sinds 2007.
Februari werd gekenmerkt door veel hogedrukinvloed, wat resulteerde in overwegend droog en zonnig weer, maar de temperatuur bleef op hetzelfde hoge januariniveau. Het was de droogste verzamelmaand sinds 2012. De winter was mild, de zonnigste in zeven jaar en er viel een normale hoeveelheid neerslag.
Sneeuw in maart
Maart begon behoorlijk koud en op de 10e viel er 6 tot 8 centimeter sneeuw, gevolgd door plaatselijk matige vorst. Een week later was het al 15 graden, maar het grootste deel van de tijd was het nat en wisselvallig. Het was de minst zonnige maand maart sinds 2001. April deed het niet veel beter: er waren geen warme lentedagen en het werd de natste grasmaand in 25 jaar. Mei was aanvankelijk wisselvallig en koel; de eerste warme dag (20+) vond pas op de 12e plaats en op veel plaatsen hield het daar op. In de tweede helft van de maand regende het nauwelijks met een constante noordenwind. Het voorjaar was thermisch vrijwel normaal, maar aanzienlijk te nat.
De eerste warme dag werd pas op 10 juni op Terschelling geregistreerd, maar daarmee was het verhaal meteen afgelopen. Juni zorgde voor tien tot veertien zomerdagen (25-plus) in de Zuidoosthoek en bleek de warmste en zonnigste ooit gemeten. Leeuwarden registreerde 322 uren zonneschijn vergeleken met 209 normale uren. De droogte hield aan tot de 20e, toen onweersbuien 47 millimeter regen naar Lemmer brachten. Gemiddeld was het echter de derde (1932 en 1941) droogste juni in 120 jaar. In Oudega (Sm.) viel de hele maand slechts 6 millimeter.
Hete zomer, duik in vakantieperiode
Op 5 juli liet storm Poly zich horen met een windstoot van 129 km/uur in Laaxum en veel schade aan bomen. Drie dagen later was de warmste dag van het jaar 33 graden in het Friese binnenland. De rest van juli bracht hier en daar hevige buien. Zo viel er op de 26e maar liefst 57 millimeter in Oppenhuizen en was het gemiddeld de natste hooimaand sinds 2011. Begin augustus hield de onrust aan en kende de oogstmaand weinig zomerdagen. Halverwege de maand ging het beter, maar het vakantieweer liet voor velen te wensen over. Toch was het dankzij juni en de vele milde nachten gemiddeld genomen een warme en zonnige zomer.
September bleek bij uitstek een zomermaand: alleen in 2006 en 2016 was het warmer en alleen in 1928 en 2016 was het zonniger. Van 5 tot en met 11 september werden zeven zomerdagen op rij gemeten en werd het plaatselijk tropisch warm. Na een milde start van oktober met voornamelijk hoge nachttemperaturen, gingen de hemelsluizen open vanaf de 12e, wat leidde tot een nat seizoen dat feitelijk tot het einde van het jaar duurde. De zachte wijnmaand was tevens de natste sinds 1998; Op Vlieland viel 221 millimeter.
Doordrenk
November deed het allemaal weer en met gemiddeld 183 mm was het in 1944 slechts iets natter. West-Terschelling, waar op de 3e 48 mm viel, was met 224 mm de natste plaats van de provincie. Pas in 2006 was de herfst warmer en gekroond tot de natste ooit. West-Terschelling was koploper met 526 mm.
December begon koud met zelfs een ijsdag en wat sneeuw, maar al snel zette het milde, regenachtige herfstweer zich voort, dat gemakkelijk tot oudejaarsavond reikte.
Net geen record
Het jaar 2023 had een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden, vergeleken met 9,9 normaal en 8,9 als gemiddelde van de 20e eeuw. Alleen het jaar 2014 was iets warmer (11,2). Wereldwijd was 2023 echter het warmste jaar ooit gemeten en dat geldt ook voor het centrum van ons land (De Bilt). Leeuwarden kende 21 zomerdagen (normaal 15), waarvan 3 tropisch (normaal 2). Het aantal vorstdagen bedroeg 41 vergeleken met 51 normaal. Er was één ijsdag (normaal gesproken 8).
[ad_2]