Van duurdere cola tot dubbele achternamen: dit verandert er vanaf morgen voor jou | Binnenland

[ad_1]

OverzichtVeel wetswijzigingen treden in werking aan het begin van een nieuw jaar, ook in 2024. Welke regels veranderen morgen na oudejaarsavond? Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2024.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

E-sigaretten Smaken als tompouce en kersen zijn verboden. Dit zou zogenaamde vapes minder aantrekkelijk moeten maken voor jongeren.

– De Nutri-score wordt het officiële keurmerk dat mensen moet helpen gezonde keuzes te maken bij het kopen van voedsel. Deelname door fabrikanten is vrijwillig. Maar als ze ervoor kiezen om één product van dit keurmerk te voorzien, dan moeten alle andere producten dat ook doen.

– De belasting op niet-alcoholische dranken, inclusief frisdranken en alcoholvrij bier, gaat omhoog van 8,83 naar 26,13 euro per 100 liter. Mineraalwater is vrijgesteld van deze belasting.

Binnenlandse Zaken

– De prijzen van huurwoningen (zelfstandige woningen, studio’s en appartementen) in de vrije sector mag met maximaal 5,5 procent stijgen.

Gemeenten haal meer krachten om voorrang te geven aan de eigen bewoners, mensen met specifieke beroepen of andere groepen als zij een woning willen huren of een nieuwbouwwoning willen kopen (voor maximaal 390.000 euro).

– Meer mensen kunnen het gebruiken de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als ze een huis kopen. De maximaal toegestane woningwaarde om hiervan gebruik te maken gaat omhoog van 405.000 naar 435.000 euro. De NHG is een vangnet voor woningeigenaren die te maken krijgen met dalende huizenprijzen, financiële problemen of gedwongen verkoop.

– Meerdere hypotheek regels worden aangepast. Zo kunnen mensen meer lenen als ze een energiezuinige woning kopen of als ze ervoor kiezen om duurzamer te worden. Bovendien kunnen ouders hun kinderen niet langer een belastingvrij bedrag geven om een ​​huis mee te kopen. De zogenaamde jubelton was al teruggebracht tot bijna 29.000 euro en wordt nu volledig afgeschaft.

– Het veelbesproken onderwerp in de politiek milieucode treedt per 1 januari in werking. De enorme wet bundelt een groot aantal wetten, regels en voorschriften met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Daarnaast voorziet de wet in één digitaal loket voor het aanvragen van vergunningen en het starten van projecten.

Justitie en Veiligheid

Doxen, of het opzettelijk delen van persoonsgegevens om iemand te intimideren, wordt strafbaar gesteld. Er staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een boete van maximaal 22.500 euro. Doxing is vaak gericht tegen bijvoorbeeld journalisten, politici, rechters, politieagenten of zorgverleners. Ook het doxen van iemand zonder specifiek beroep valt onder deze wet.

– Het wordt mogelijk zowel de achternaam van de vader als de moeder om aan kinderen te geven. Kinderen geboren na 1 januari 2016 kunnen ook een gecombineerde achternaam krijgen, op voorwaarde dat zij het oudste kind in het gezin zijn. Het is niet verplicht om een ​​kind een gecombineerde achternaam te geven. Als er geen keuze wordt gemaakt, krijgt het kind de achternaam van de moeder als de ouders niet getrouwd zijn of geregistreerde partners zijn. Als de ouders getrouwd zijn of geregistreerde partners zijn, krijgt het kind de achternaam van de vader.

– Burgemeesters kunnen dat sluit het huis als er sprake is van ernstig geweld, zoals schietpartijen of explosies. Er bestond al de mogelijkheid om woningen te sluiten bij ernstig gedrag van de bewoners, maar dit was niet altijd voldoende.

– Ook wat financiële regelingen veranderingen. Zo worden de gerechtskosten met 13,5 procent verlaagd. Iedereen die een zaak voor de rechter wil brengen of zich moet verdedigen, moet griffierechten betalen. Bovendien gaat de wettelijke rente omhoog van 6 naar 7 procent. Burgers met schulden betalen bijvoorbeeld rente als ze hun schulden niet betalen. Ook zal sprake zijn van een zogenaamde nadeelcompensatie. Als burgers of bedrijven meer last hebben van legitiem overheidshandelen dan anderen, worden zij gecompenseerd voor de extra schade.

– Het boetetarief voor kleine verkeersovertredingen stijgt met 10 procent.

– Tegen de mishandeling en verwaarlozing van dieren Dankzij strengere regels kan er harder worden opgetreden. Bedrijven kunnen om deze reden bijvoorbeeld sneller gesloten worden.

Infrastructuur en Waterbeheer

Wegwerp plastic bekers en containers (geheel of gedeeltelijk) zijn verboden in horecagelegenheden, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs. De regels worden voorlopig niet strikt gehandhaafd na veel kritische stemmen in de Tweede Kamer.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

– Middelbare scholieren zijn toegestaan smartphone neem het niet meer mee naar de les. Dit is geen wettelijk verbod, maar een maatregel waar scholen zelf mee hebben ingestemd. Mobiele telefoons mogen gebruikt worden als dit iets toevoegt aan de les.

Afgestudeerden zie de belangstelling ervoor studenten lening stijging van 0,46 naar 2,56 procent. Niet iedere oud-student zal direct met deze vervijfvoudiging te maken krijgen. De rente op studieleningen staat altijd voor vijf jaar vast. Wie geluk heeft met de timing, kan de lage rente nog vijf jaar lang betalen.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in de onderstaande playlist:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *