[ad_1]
Een buurt in de binnenstad van Amsterdam heeft geprotesteerd tegen ondernemer Reinout Oerlemans, die op de plek van een rijksmonument een appartementencomplex wil laten bouwen.
Oerlemans, die in de soap bekend werd als Arnie Goede Tijden Slechte Tijden, heeft plannen voor een modern complex met tien woningen, bedrijfsruimte en een ondergrondse parkeergarage aan het Raamplein in de Amsterdamse Jordaan. De buurt wil niet dat deze plannen doorgaan, onder meer omdat buurtbewoners extra auto’s, parkeerdruk en mogelijke overstromingen voorzien.
Maar wat de oprichter van Eyeworks echt impopulair maakte, is dat hij wil bouwen in de tuin van de Openbare Handelsschool, die in 9 werd opgericht. Het gebouw heeft sinds 2001 de status van rijksmonument. ‘Je gaat niet bouwen in de tuin van het Rijksmuseum”, zegt bewoner Harold Smits. In totaal hebben dertig buurtbewoners de petitie tegen de bouwplannen ondertekend. “De enige persoon die hiervan profiteert, is één persoon met een diepe portemonnee”, aldus de buurt.
Op oude bouwtekeningen staat weliswaar dat het aangewezen bouwterrein ooit bedoeld was als tuin, maar het terrein is nu een parkeerplaats voor het bedrijf Tribes, dat flexibele werkplekken in het gebouw verhuurt. Volgens Smits doet dat niets af: “In het oorspronkelijke plan maakt de tuin deel uit van het gebouw.”
Oerlemans en de buurt denken daar verschillend over. Uit een rapport van Mees Ruimte & Milieu, in opdracht van Oerlemans, blijkt dat de tuin gescheiden is van het gebouw. “Tussen de voormalige vakschool en de nieuwbouw is een open ruimte van ongeveer drie meter gelaten”, aldus het rapport. En verder: ‘De monumenten worden niet aangetast door de vrije zone’.
Behoud van het historische stadscentrum
Ook de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, die zich inzet voor het behoud van de historische binnenstad, is ‘zeer bezorgd’ over de plannen voor het Raamplein. ‘Nieuwbouw moet passen binnen de context en logica van de omgeving, waarbij materialen en kleur een belangrijke rol spelen’, aldus de vereniging. De mening is dat dit bij de plannen van Oerlemans niet het geval is.
Er valt goed geld mee te verdienen en je weet maar nooit: nieuwe ronde, nieuwe ambtenaren, nieuwe kansen
Oerlemans heeft al een lange geschiedenis bij de Openbare Handelsschool. In 2012 kocht hij het gebouw voor 8,6 miljoen euro, waarna hij het grondig renoveerde en verhuurde aan Warner Bros. In 2017 verkocht hij het schoolgebouw opnieuw, voor een prijs van 20,6 miljoen euro. Vervolgens behield hij de parkeerplaats en de oude gymzaal.
Oerlemans heeft al langer plannen voor de parkeerplaats; In 2013 en 2018 deed hij al pogingen om te bouwen, maar zijn ideeën stuitten op bezwaren van de gemeente. “Nu probeert hij het opnieuw. Er valt goed geld mee te verdienen en je weet maar nooit: nieuwe ronde, nieuwe ambtenaren, nieuwe kansen”, aldus de petitie uit de buurt. Deze keer heeft de esthetische commissie de plannen goedgekeurd, al moet er tijdens de bouw rekening mee worden gehouden. rekening gehouden met de monumentale muur.
Geplaatst in 2017 Het Parool Oerlemans staat nog steeds op een lijst van ‘grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt’. Hij bezat destijds meer dan 50 adressen in de stad.
Geen raceloop
Voor Oerlemans is de race nog niet voorbij, laat stadsdeel Centrum via een woordvoerder weten. Na indiening van het voorstel voor een omgevingsvergunning heeft de omgeving zes weken de tijd om bezwaar te maken. De gemeente moet dan beslissen of de vergunning wel of niet wordt verleend.
Deze site nam via het PR-bureau van zijn bedrijf 3BMG in Los Angeles contact op met Oerlemans, maar kreeg onderweg geen reactie. Ook het door Oerlemans ingehuurde adviesbureau Mees Ruimte & Milieu reageerde niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]