[ad_1]
Franeker kan meer doen om toeristen in de stad te houden, nu het Planetarium de status van Werelderfgoed heeft bereikt.
De UNESCO-status van het Planetarium zet Franeker wereldwijd op de kaart en dat kan gevolgen hebben voor de stad ( LC 27 september). Ooit, zo’n twintig jaar geleden, vroegen wij ons in Franeker vaak af waarom het Woudagemaal in Lemmer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO stond en het Franeker Planetarium niet.
Het bestuur was er destijds resoluut tegen: “Dit soort drukte moeten we niet willen”, zeiden ze. “Zeker tijdens een natte periode is de kans groot dat de wielen helemaal ontregeld raken door al die mensen met natte kleding in een kleine ruimte!” Ik verbeeld me dit niet.
Luchtbrug
Het volgende doemscenario dient zich nu aan. Touroperators nemen het Planetarium graag mee in hun dagtochten. Bus voor de deur, toeristen eruit, sanitaire stop, rondleiding door het Planetarium, bus weer in en de zaak is weg.
Om consumenten langer te behouden, zijn er nog andere dingen nodig. Bijvoorbeeld een ‘luchtbrug’ over de Botniasteeg van het nieuwe Planetariumgedeelte naar het subsidieaccepterende theater de Koornbeurs. Richt dit gebouw in met een full-dome scherm voor 3D-films over de Melkweg, zonnestelsels, zwarte gaten of andere planeten. Het contrast kan de waardering voor de creatie van Eise Eisinga alleen maar vergroten.
Rondvaartboot
Na zo’n optreden is het tijd voor een wandeling door de Botniasteeg, naar het Noorderbolwerk met de prachtig gerestaureerde theehuizen, met als eindbestemming het huidige huis ‘Het Geuzengat’. In de toekomst kunt u hier een cruise boeken. Via de begane grond (met terras) van het bovengenoemde gebouw kunt u aan boord van de rondvaartboot(en) gaan via het opgegraven Geuzengat (een oude ontsnappingsroute tijdens de Tachtigjarige Oorlog).
De eerste stop is De Bogt fen Guné, het oudste studentencafé van Nederland, maar nu overdag gesloten. Vaak zie je toeristen voor de kleine gesloten deur staan met een glanzende brochure in de hand en een droevig gezicht. Het zou mooi zijn als een beamerprojector permanent het handbalspel zou uitleggen, met een verwijzing naar het Keats Museum aan de overkant van de straat. Zoveel vliegen in één klap. Een beetje subsidie zou hier op zijn plaats zijn.
Vikingschepen
De werf van Draaisma komt in aanmerking voor de volgende ‘aanleg’. Omdat het gemeentebestuur nog naarstig op zoek is naar een geschikte bestemming, de volgende tip: richt hier een werk-leerproject op, met als doel het bouwen van historische houten VOC- of Vikingschepen, onder begeleiding van oude deskundigen. (Maar schiet op, want dit volk sterft uit!)
Zeker: ik ben me ervan bewust dat dit alles niet zomaar op een druilerige middag kan worden bereikt, maar ik zou graag willen helpen mijn geliefde Franeker het tempo van de naties op te stuwen.
Bert van der Schoot woont in Franeker
[ad_2]