[ad_1]
Het is de hoogste tijd voor een concrete aanpak van het giftige Jakobskruiskruid. “Ga er mee aan de slag met mensen uit het veld”, zegt CDA-Kamerlid Sonja Hilgenga.
Drenthe moet Groningen als voorbeeld volgen, betoogt Hilgenga, die in Eext woont, in schriftelijke vragen. “De provincie werkt sinds 2005 samen met gemeenten, boeren en natuurbeheerders. Het is belangrijk om praktijkmensen bij de aanpak te betrekken. Dat kan niet vanachter je bureau.”
Maaien langs bermen
Het Jakobskruiskruid bezorgt veehouders veel kopzorgen. Deze voor hun dieren giftige plant groeit vooral in bermen langs wegen als de A28, A32 en A7 en langs provinciale N-wegen. Tegenwoordig wordt er weinig gemaaid om de natuur de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar het leidt ertoe dat zaden van de giftige plant in weilanden waaien. Koeien en paarden eten het daar niet, maar kunnen het wel binnenkrijgen als de plant in het hooi staat. Daarom zijn veehouders genoodzaakt duur voer aan te schaffen als ze de plant in hun weiland hebben staan.
Boeren in Drenthe kunnen verzoeken om bermen te maaien als ze merken dat het Jakobskruiskruid zich verspreidt, maar daar zitten volgens Hilgenga allerlei mitsen en maren aan, waardoor de aanpak ontoereikend is. Boeren vrezen dat heel Drenthe straks geel zal kleuren als dit gewas in bloei staat.
Opmerkelijk is dat er zo’n verschil in aanpak bestaat tussen de twee aangrenzende provincies. In Groningen sloten de betrokken partijen al in 2005 een overeenkomst over het Jakobskruiskruid, waardoor de verschillende partijen elkaar snel kunnen vinden. Omdat het Jakobskruiskruid waardevol is voor insecten, is er ook in Groningen terughoudendheid over maaien, maar is er volgens Hilgenga wel meer overleg met praktijkmensen.
BBB is nu verantwoordelijk
“We hebben de afgelopen jaren in Drenthe ook de problematiek onder de aandacht gebracht, maar toen kregen we het antwoord dat de provincie ‘er over in gesprek was’, maar dat was het dan”, constateert Hilgenga. Haar observatie is opmerkelijk, omdat haar partijgenoot Henk Jumelet tot voor kort gedeputeerde was voor zowel landbouw als natuur. Sinds deze zomer valt de natuur onder de verantwoordelijkheid van BBB-gedeputeerde Egbert van Dijk, terwijl zijn partijgenoot Jisse Otter verantwoordelijk is voor de landbouw.
“De stikstofproblematiek in Drenthe heeft de afgelopen jaren veel aandacht gevraagd, waardoor dit onderwerp wellicht wat onderbelicht is gebleven”, zegt Hilgenga. “We willen niet te veel achterom kijken en met de vinger wijzen naar mensen die een erfenis hebben nagelaten. Het is belangrijk dat we nu concrete stappen zetten.”
[ad_2]