[ad_1]
Eind vorig jaar heeft de AFM, toezichthouder op de accountantssector, alle grote accountantskantoren gevraagd intern onderzoek te doen naar fraude met aanslagen in hun organisatie. Die van Deloitte loopt nog, maar de nu bekende resultaten geven Bergmans aanleiding om af te treden, zo blijkt uit een verklaring van het accountantskantoor. ‘Ik kan alleen maar concluderen dat het met de meest recente inzichten uit het onderzoek en de feiten die daaruit naar voren zijn gekomen, niet in het belang van de organisatie is als ik lid blijf van de raad van bestuur of als partner verbonden blijf aan Deloitte’, zegt Bergmans. Het is niet duidelijk over welke feiten hij het heeft. De overige bestuursleden zullen zijn taken voorlopig overnemen totdat er een vervanger is gevonden.
AFM-directeur Hanzo van Beusekom is ‘geschokt en teleurgesteld’ over de situatie bij Deloitte. ‘Inmiddels is gebleken dat examenfraude ook voorkomt in de top van grote accountantskantoren, juist daar waar absoluut voorbeeldgedrag mag worden verwacht. Dit bevestigt ook dat dit een fenomeen is dat breder verspreid is.’ Hij meldt dat deze vorm van fraude internationaal voorkomt binnen de accountancy en roept medewerkers op om misstanden te melden. De toezichthouder zegt mogelijk later na grondig onderzoek met aanvullende maatregelen voor Deloitte te komen.
Ook KPMG ondernam actie nadat de eerste onderzoeksresultaten naar examenfraude bekend waren geworden. Directeur Marc Hogeboom en de voorzitter van de raad van commissarissen Roger van Boxtel zijn om deze reden in juli afgetreden. Ook nam KPMG afscheid van een aantal medewerkers die betrokken waren bij fraude en legde sancties op aan andere medewerkers. Uit voorlopige resultaten bleek dat de afgelopen vijf jaar jaarlijks ruim honderd medewerkers de antwoorden op verplichte toetsen deelden.
[ad_2]