ILT: verbeterplan Afvalfonds onvoldoende, moet concreter

[ad_1]

De ILT waarschuwde het Afvalfonds vorige maand dat het in overtreding is omdat het de inzameldoelstelling voor plastic flessen niet haalt. Volgens de wettelijke doelstelling moet 90 procent van de plastic flessen worden ingezameld, maar vorig jaar was dat nog 68 procent. Het Afvalfonds moest vervolgens met een plan komen om het retourpercentage te verhogen. Dat plan is twee weken geleden bij de inspectie ingediend.

De inspectie wil duidelijke actie. Volgens de ILT ligt de focus van het verbeterplan te veel op het veranderen van consumentengedrag bij het retourneren van flessen. Het Afvalfonds moet meer specifiek in gesprek gaan over de uitbreiding van het aantal inzamelpunten met statiegeld. Naast supermarkten zijn er in Nederland veertig statiegeldautomaten. Volgens de inspectie zijn het er niet genoeg. ‘Om dat in perspectief te plaatsen: Nederland telt ongeveer 400 treinstations en ongeveer 1.800 bemande tankstations.’ Ook moet er meer aandacht worden besteed aan het opnemen van meer flessen in het statiegeldsysteem, zoals sappen en zuivelproducten, zegt de ILT.

Stortautomaten

De afgelopen weken zijn er op een aantal bekende locaties al inzamelpunten bijgekomen, meldt het Afvalfonds. Er zijn onder meer statiegeldautomaten geplaatst op Rotterdam The Haag Airport, in Walibi, in de Jaarbeurs in Utrecht en in tuincentra en scholen. “In drukke winkelcentra, grote bedrijven/overheidsinstellingen en toeristische trekpleisters valt nog veel winst te behalen”, zegt directeur Hester Klein Lankhorst. Ook is het fonds in gesprek met de NS over het plaatsen van inzamelpunten op meer stations.

Ook accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) onderzoekt voor het Afvalfonds of er statiegeld kan worden geheven op meer plastic drankflessen. Op ongeveer 20 procent van alle plastic drankflessen zit inmiddels geen statiegeld.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *