EK-debutant Tim Prins wil Sven Kramer en Ireen Wüst achterna. ‘It konstant besykjen dysels te ferbetterjen, fassinearret my’

[ad_1]

Tim Prins (20) dendert dit seizoen met stevige stappen door de schaatswereld, maar staat inmiddels ook bekend als statisticus binnen zijn team. Een nadere kennismaking met de Jouster, die vrijdag debuteert op de EK afstanden in Thialf. Met behulp van cijfers, tijden en datums.

27 oktober 2013

“De dei dat Sjoerd de Vries de laatste Friese man won op de NK-medaille op de 1000 meter. Ik weet het omdat immen it ferline wykein nei mijn eigen sulveren race tsjin my sei. Fierstente lang lyn, fansels. Ik ga het doen in 2021 als jongeman die het Olympisch kwalificatietoernooi mocht rijden, stond stie van de jonge duiven Tjerk de Boer gjin inclusief Fries aan de start in deze etappe. Gelokkich hawwe we May Femke Kok, Marrit Fledderus en Michelle de Jong bij de froulju waren nu in soad talintfolle sprinters, that the tûzen grif oankinne. Ik hoop dat ik in een sterke nieuwe klasse zal zitten bij de manlju de earste fan.”

“Dat ze mij door de teamstatistikus vragen is gewoon tafallich. Ik geniet ervan om in mijn vrije tijd ritten te maken met fan-rijders die mijn ynspirearje en ûnthâld zijn in Nederland. Earjuster Ik niet, ik zie op YouTube de gouden racefan van onze coach, Gerard van Velde (Salt Lake City Winterspelen 2002, red.), trouwens ook niet tsjin en dan klik ik nog een keer op hem. Syn-tijd? 1.07.18.”

57.55

“Mijn eerste gedachte was 500 meter, haha. Fuortendaliks onder de minuut, het is net alsof de renners niet kunnen genieten. Ik denk wie het doet in Jier of Tsien. Moarns luistert naar voetbal met E-pupillenfan SC Joure en daarna midden in de Interclubcompetitie met Grins. Ik raadde Tsjin Rinze Bart de Glee aan. Letter hawwe we noch in heel soad mei-inoar getraind.’

“Ik kwam er al snel achter dat paardrijden de sport was waar ik goed in was. Daarom stop ik helemaal met voetbal. Mijn hele leerling- en onderbouwjaar wilde ik bij de beste van Nederland zitten, maar alleen de frûne-peer hier is het heel snel .”

16 maart 2023

“Stel je eens voor: zo heb ik bij Reggeborgh getekend. In mijn lpeal en beleaning voor een lange tijd hurd wurkjen blauw. Ik heb met meerdere teams gewerkt, maar het zijn vaste fan Gerard en de andere coaches die de meeste van hen aantrekken. Laat me alstublieft weten wat u hebt gezegd en welke punten ik nog over u heb.’

“Ik heb er alle vertrouwen in dat ik niet zoveel mogelijk in de top zal staan, maar het zal hier bij de junioren wel iets minder lastig zijn. Dat wisten ze. Gerard zei letterlijk: ‘vorig jaar stelde je mij een beetje teleur.” ‘. Hij wachtte tot ik alle volgende stappen zou uitvoeren, dus dat deed ik. Mar troch in het stapelen van een ventilator droes , sykte en andere dingen raakten daar gewoon. Dat het potinsje en mijn seagen, joech zo getrouwd zijn en toch heel goed giet, ikzelf en het team.”

“Ik weet niet zeker of ik in oktober de 1.000 meter ga winnen op het WCKT (WK-kwalificatietoernooi, red.) en zal strijden om de EK’s en WK’s, dat zal heel verrassend zijn. Maar ‘wat is goed’ komt snel’, siste ik. We zaten als een ploeg in de winnende stemming . De interactie tussen man en vrouw Kjeld Nuis en Hein Otterspeer en de jongeren die bereid zijn zo ver mogelijk van de troan stjitte wolle af te gaan, werkt enorm motiverend. Dat vinden progressiefan Jenning de Boo en zijn fan, maar Mats Siemons komt als volgende.”

“Tagelyk hoe we gesellich May volgen tijdens wedstrijden en op trainingskampen, zonder de focus te verliezen. Voor de WK’s zit ik helemaal op het pad naar het westen en pas op het einde: nee, ik wil niet naar huis. Dat is niet genoeg, denk ik.”

7

“Ooh, lestich. Ik weet het gewoon niet. Hoeveel mensen herinneren zich dat ik deze winter heb gereden? Die soe samar ris kinne, ja. Door het NK wiene it der ek alwer trije. Tijdens het sudderen zei ik dat ik mijn wer ferbetterje wee graaf, dus wat dat betekent, dit seizoen gebeurt al. Maar we zullen altijd gelukkig zijn. Als ik Jenning met twee titels verslaat, dan denk ik al met al: dat wil ik zeker. In earerûntsje meisje met de Nederlandse vlag.”

“De druk om daar bij te moeten zijn is niet hetzelfde als bij het NK, maar ik ga zo snel mogelijk als ‘toetje’ naar het EK kijken en in toernooien zal ik daar zeker presteren. Dat ik mag debuteren op mijn thuisbaan, maak het extra speciaal. Voor het oor in de grote kampioenkip bij de seniorenrit en dan ek nochris yn in útferkocht Thialf. Betere kin eins netto. ”

“Wat voor soort kwaad is mogelijk? Lestich om te sissen. Mar ast in Nederland door de top Chinezen, maar ook Europeanen, exclusief de Amerikanen, Canadezen en Aziaten. Wanneer ik kan doen wat ik kan, kan ik het podium halen.”

1.07,09

“Het baanrecord op de 1000 meter in Thialf. Pavel Kulizhnikov, begin 2020. Ek gereden door het EK, krekt voor koroana. Ik hoop dat je hoort dat je binnenkort ferbrutsen bent, het verlaat mij. Ik zal er pas de komende dagen zijn, maar het zou geweldig zijn als mij dat overkomt. Sy sizze wolris dat in jobrekôr yn Thialf net zo is als in wrâldrekôr en eindelijk ben ik daar wol meiens. Sa’n sfear fynst allinnich hjir.”

“Kulizhnikov is technisch en fantastisch renner, maar voor mijn west is hij nooit uit het oog verloren. Dan kijk ik liever naar Sven Kramer en Ireen Wüst. Als jullie geen van beiden jong zijn, kun je de top bereiken en dat hoge niveau lang volhouden.” tijd. Dat wil ik heel graag. Daarom is het belangrijk om te leren de nertsen te vermijden, om van mijn binnenkant zo’n ‘mengelmoes’ te maken, want ik hoop dat ik niet met een trochborduere kin eindig.”

“Het voortdurend besykjen dysels om te verbeteren, sa’t Sven sterft, fassinearret me. Neitinke mikt op May in de training van Berikke Wolst. Ik kan in het donker op pad gaan, maar dat doe ik alleen omdat ik het lef heb om te kunnen lezen en schrijven in mijn cocon.”

6 februari 2026

“De Games-fan Milaan. Dy lykje is geen trotse fuort, maar sjitte heeltijd faker door mijn holte. Mei de 1.07.52 die ik kreeg van het NK, hij zei net twa lyn. Dat maakt het lekkerder. Maar dat is gewoon onze manier van leven, elke dag. Dat klopt precies. Ik kijk dit seizoen met een goed gevoel naar de Europese kampioenschappen en woon met een goed gevoel de World Cups en het WK bij. Het zal de eerste zijn die weet dat ik aan hechte competities deel, dus ik ben erg jaloers op wat daar allemaal mogelijk is.”

Programma EK afstanden in Heerenveen (Friese deelnemers)

Vrijdag 5 januari

19.35 uur: Ploegsprint dames (Femke Kok, Marrit Fledderus en Antoinette Rijpma-de Jong)
19:51 uur: Ploegenachtervolging mannen
20:26 uur: 3 kilometer vrouwen (Marijke Groenewoud)
21:30 uur: 1000 meter mannen (Tim Prins)

Zaterdag 6 januari

2.30 UUR S’AVONDS: Teamsprint mannen
14:46 uur: 500 meter vrouwen (Femke Kok en Marrit Fledderus)
15:29 uur: 5 kilometer mannen
17:03 uur: 1500 meter vrouwen (Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-de Jong)

Zondag 7 januari

14.15 uur: Ploegenachtervolging dames (Marijke Groenewoud)
14:37 uur: 1500 meter mannen
15:31 uur: 1000 meter vrouwen (Antoinette Rijpma-de Jong)
16:19 uur: 500 meter mannen
17:06 uur: Massastart vrouwen (Marijke Groenewoud)
17:29 uur: Massastart mannen

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *