Op vakantie in het steenkoude Zweden en Finland. ‘De reisbrochure zei -10, het kwik zegt iets heel anders’

[ad_1]

Winterwonderland, dat is het Verre Noorden. Al geeft de thermometer deze week temperaturen aan die zelfs voor dit deel van Scandinavië extreem zijn. “Ik heb het in twintig jaar niet zo lang zo koud gehad”, zegt de Vlaamse weerman Ruben Weytjens uit Fins Lapland.

Drie paar sokken, speciale laarzen, tweelaagse lange onderbroek, een dikke jas, vier truien en drie paar handschoenen. Het gaat niet om de inhoud van de koffer van Luk Vandelanoitte (44), maar om de samenstelling van zijn outfit als hij zijn hotel in Överkalix in Zweeds Lapland verlaat.

De directeur van een middelbare school in de Belgische kustplaats Oostende is op groepsreis met een Vlaamse reisorganisatie. “Deze reis stond op mijn bucketlist, ik wilde absoluut het Hoge Noorden in de winter ontdekken.”

Maar het overwintert daar momenteel zo hard dat zelfs de lokale bevolking vind het heel extreem. “In de reisbrochure werd gesproken over temperaturen rond de tien graden onder het vriespunt, maar dan vandaag (Donderdag, red.) de thermometer gaf -33 graden aan en de gevoelstemperatuur was zelfs -45 graden. Je mag geen enkel deel van je lichaam onbedekt laten, anders bevriest het.”

‘Gidsen angst onderkoeling’

Als gevolg hiervan worden de typische activiteiten waaruit zo’n reis naar een winterwonderland bestaat – zoals een sneeuwschoenwandeling, een sneeuwscootertocht, langlaufen en een sledetocht met husky’s – in duur verkort. “De gidsen vrezen anders voor onderkoeling bij een deel van de deelnemers. En dan hebben wij het geluk dat alles doorgaat. De groep die vóór ons had geboekt, kreeg te horen dat verschillende activiteiten niet doorgingen vanwege de extreme kou.”

Kaatje Jacob (37) woont met haar man Tim Decleir (38) en hun drie kinderen Mitte (12), Lasse (10) en Pelle (7) in Midden-Zweden. Furudal ligt drie en een half uur rijden ten noorden van Stockholm. Het stel besloot bijna vier jaar geleden hun thuisbasis Hamme te verlaten en een nieuw leven te beginnen in Zweden. Zij werkt als sportdocent op een internationale school, hij werkt als psycholoog-studentendecaan bij dezelfde onderwijsinstelling. Samen runnen ze buiten kantooruren ook een alpacaboerderij. “We wilden de ratrace achter ons laten en dichter bij de natuur gaan leven”, legt Kaatje de reden van hun verhuizing uit.

Momenteel geniet ze met het hele gezin van een schoolvakantie. De vrije dagen worden niet verstoord door de extreme kou. Ook al is het kwik momenteel -20 graden, dat weerhoudt niemand van de familie Decleir-Jacob ook maar een milliseconde ervan om te doen wat ze graag doen. “We blijven naar buiten gaan, we blijven buiten sporten en kampvuren aansteken om rond te zitten.” Drie jaar geleden registreerden ze al min 28, maar nu de weerman de komende dagen een heldere hemel voorspelt, zal dat lage record hoogstwaarschijnlijk verbroken worden. “Gelukkig houden wij van die extremen. Als je hier komt wonen, weet je dat je dit tegen kunt komen.”

Het absolute kouderecord is echter nog ver weg: in februari 1966 gaf een thermometer in een officieel weerstation in het dorp Vuoggatjålme -52,6 graden aan. Maar nu gaat de extreme kou op sommige plaatsen gepaard met hevige sneeuwval en stormachtige wind. Dit betekent dat verschillende bruggen noodgedwongen moeten sluiten, dat sommige trein- en veerdiensten worden opgeschort en dat verschillende scholen gesloten zijn. Op de snelweg E22 in Zuid-Zweden moest het leger zelfs worden ingezet om honderden gestrande automobilisten te redden.

Zoals gebruikelijk is de Vlaamse weerman Ruben Weytjens in Fins Lapland om groepen te begeleiden op zoek naar het noorderlicht. “Ik heb in twintig jaar niet meegemaakt dat het zo lang zo koud bleef”, zegt hij. “Meestal duurt het maar een dag, en dan steekt de wind weer op en zijn er meer wolken. Ik heb hier een speksteenhaard waarin ik in een week tijd al een kuub berkenhout heb verbrand. Ik merk ook dat het steeds lastiger wordt om het hier echt warm te krijgen. Het is geweldig om dit hier te mogen meemaken, maar nu kan het weer warmer worden. (lacht) Volgens de laatste voorspellingen kan het tegen 9 januari richting het vriespunt opwarmen. Het is ineens dertig graden warmer.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *