[ad_1]
Biotechnologiebedrijf BioNTech, dat samen met farmaceutisch bedrijf Pfizer een van de meest gebruikte coronavaccins produceert, heeft door tegenvallende vraag 900 miljoen dollar (854 miljoen euro) moeten afschrijven. De resultaten in het derde kwartaal zijn daardoor lager dan eerder verwacht. Dat maakte het bedrijf maandag bekend persbericht bekend.
Op de beurs van New York daalden de aandelen BioNTech kort na de opening ruim 8 procent. Het bericht van BioNTech volgde op een soortgelijke aankondiging van Pfizer afgelopen vrijdag, dat eveneens 900 miljoen dollar moest afschrijven vanwege de verminderde vraag naar coronavaccins.
Het in Duitsland gevestigde BioNTech is de ontwikkelaar van het wereldwijd verkochte mRNA-vaccin Comirnaty, farmaceutisch bedrijf Pfizer is verantwoordelijk voor de grootschalige productie en distributie ervan. De twee bedrijven delen de inkomsten uit de verkoop van vaccins.
De bedrijven schrijven vooral de grondstoffen af voor de productie van ‘oudere’ coronavaccins, schrijft BioNTech maandag in het persbericht. De afschrijvingen zouden geen betrekking hebben op het vaccin dat bescherming moet bieden tegen omikron-variant XBB 1.5, momenteel een van de meest voorkomende in Nederland. virusvarianten. Dit vaccin wordt sinds eind augustus door de GGD gebruikt voor de herhaalinjecties die worden aangeboden aan 60-plussers en andere kwetsbare groepen.
De afschrijvingen zijn een nieuw signaal dat de gouden tijden voor producenten van coronavaccins voorbij zijn. Sinds de piek in augustus 2021 is de koers van het BioNTech-aandeel al met 70 procent gedaald, berekend de Britse zakenkrant Financiële tijden. De aandelen van Pfizer daalden met ongeveer de helft ten opzichte van eind 2021. De aandelenkoers van zijn grootste concurrent Moderna, eveneens producent van mRNA-vaccins die wereldwijd miljarden keren zijn toegediend, daalde tussen eind 2021 en begin 2021 zelfs met 79 procent. van oktober.
Minder verkocht dan verwacht
Pfizer maakte afgelopen vrijdag ook bekend dat de verkoop van het antivirale middel Paxlovid lager uitviel dan het bedrijf eerder had verwacht. CEO Albert Bourla benadrukte dat Pfizer ook investeert in producten die niets met corona te maken hebben, en dat de verwachte groei op die afdelingen tussen de 8 en 10 procent per jaar ligt.
Het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen, dat in 2021 ook een veelgebruikt coronavaccin op de markt bracht, maakte in augustus bekend zijn vaccinafdeling te willen sluiten. De productie van de vaccins was eerder overgebracht naar Zuid-Afrika. Het Janssen-vaccin werd mede zo populair omdat er, in tegenstelling tot BioNTech/Pfizer en Moderna, slechts één injectie nodig was om beschermd te worden. Voor de mRNA-vaccins waren aanvankelijk twee injecties nodig.
In 2021 en 2022 maakte BioNTech een gezamenlijke winst van bijna 20 miljard euro. Ook Pfizer en Moderna boekten tijdens de coronapandemie miljardenwinsten. De resultaten dreven de aandelenkoersen van de producenten tot grote hoogten, maar leidden ook wereldwijd tot kritiek.
‘Ongelijkheid over vaccins’
Zo concludeerde onderzoeksbureau SOMO eerder dit jaar in een rapport dat de grootste vaccinproducenten met winstpercentages van 49 tot 66 procent hebben bijgedragen aan de mondiale ‘vaccinongelijkheid’, omdat vooral rijke landen aan hun vraagprijs konden voldoen. Minder rijke landen moesten daardoor langer wachten met het vaccineren van hun bevolking tegen corona.
BioNTech boekte in het tweede kwartaal van dit jaar al een nettoverlies van 190 miljoen euro, op een omzet die 94 procent lager lag dan een jaar eerder. Ook na deze cijfers daalde de prijs nog met enkele procenten, omdat de daling nog steiler was dan verwacht.
Weinig vertrouwen
Beleggers en analisten hebben er weinig vertrouwen in dat vaccinfabrikanten de miljarden die zij aan de pandemie hebben verdiend, zullen kunnen investeren in innovaties met een vergelijkbaar winstpercentage. gezegd marktdeskundigen tegen Financiële tijden.
“Maar voor iedereen die ooit een pandemie heeft meegemaakt, was het duidelijk dat deze nooit zou gebeuren”, zei een van de analisten tegen de zakenkrant.
[ad_2]