[ad_1]
Staatssecretaris Hans Vijlbrief zet geen miljard euro extra opzij voor het aardgasvrij maken van alle woningen in het aardbevingsgebied Groningen.
Tot teleurstelling van de Groningse Tweede Kamer Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA) en Susan Top, provinciaal ‘gasdirecteur’, ging Vijlbrief niet akkoord met dit extra geld, zo bleek maandag tijdens een Tweede Kamerdebat over de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen en Noord-Drenthe.
Beckerman en Nijboer proberen met een reeks moties en amendementen extra geld en zekerheid te verkrijgen. Zo willen ze ruim een miljard euro uit de algemene middelen vrijmaken om alle woningen in het aardgasgebied te versterken en te verduurzamen, zoals de commissie Van Geel afgelopen vrijdag adviseerde. Daarnaast willen ze de grens van 60.000 euro voor snellere schadevergoeding afschaffen.
‘Geef me gewoon de tijd’
Dat is allemaal niet nodig, antwoordde staatssecretaris Vijlbrief. Volgens hem is er waarschijnlijk al genoeg geld voor het versterken van huizen en is er nooit beloofd dat er geld beschikbaar komt om huizen ‘wat dan ook’ te maken. “Geef mij alstublieft wat tijd om te onderzoeken hoe we dit gaan implementeren”, zei hij tegen de Tweede Kamer. ‘Misschien zal er uiteindelijk extra geld nodig zijn, maar laat mij dat eerst uitzoeken.’
De meerderheid van de Kamer, bestaande uit de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, lijkt het daarmee eens te zijn.
Volgens Vijlbrief is het afschaffen van de grens van 60.000 euro ook niet nodig. Het gaat slechts om een beperkt aantal gevallen, de helft tot 1 procent van alle schademeldingen. “We gaan al van deur tot deur met deze mensen en moeten het van geval tot geval oplossen. Het afschaffen van de grens van 60.000 euro is hiervoor geen oplossing.”
‘Nieuw kabinet kan er een einde aan maken’
Beckerman en Nijboer reageerden geïrriteerd. “We willen meer zekerheid inbouwen, omdat er anders makkelijk een nieuw kabinet een einde aan kan maken”, aldus Beckerman. Maar volgens Vijlbrief kan dat ook met een reservering van 1 miljard extra.
Volgens Nijboer bestaat de kans dat het geld voor aardgasvrije woningen nu uit andere bronnen wordt gehaald, zoals het geld voor de ‘eerschuld’ dat naar de economie en sociale voorzieningen in Groningen moet gaan.
D66-Kamerlid Faissal Boulakjar stelde dit ook voor in een motie, waarin wordt gevraagd om het geld te innen bij de NAM. Volgens Nijboer en Beckerman is dit nooit gelukt en blijft het daarom riskant.
De Groningse gasvertegenwoordiger Susan Top, die bij het debat aanwezig was, noemde het een teleurstellende uitkomst. “Als het geld gereserveerd was, konden we meteen aan de slag”, zegt ze. “Het was al ingewikkeld dat eerst de reactie van het kabinet Nij Begun met allerlei maatregelen kwam en pas maanden later het rapport Van Geel, waardoor het lang duurt voordat we echt van start kunnen gaan. Dat is er nu niet beter op geworden.”
Profiteurs? ‘Goede mensen mogen niet lijden onder het kwade’
Verschillende Tweede Kamerleden hebben er ‘buikpijn’ van dat mensen met weinig aardbevingsschade soms geld krijgen, zo staat onlangs in een artikel van NRC werd beschreven. Toch willen ze de uitvoering van de compensatie niet stringenter maken.
“Als je van wantrouwen naar vertrouwen gaat, kunnen mensen misbruik maken”, zegt CDA-Kamerlid Eline Vedder. “Toch moeten we in die richting van meer vertrouwen gaan.” Dit was ook de mening van ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost: “Het goede mag niet lijden onder het kwade.”
Ook VVD’er Jeroen van Wijngaarden vond dat er geen nieuwe controles mogen komen. “Maar het gaat om het geld van de belastingbetaler.”
Staatssecretaris Vijlbrief reageerde eerder met een ‘morele oproep’ dat mensen niet onnodig om geld moeten vragen. Hij wees er in de Tweede Kamer op dat mensen gewoon recht hebben op het geld. ‘Als die-hard econoom zeg ik ook dat mensen gewoon proberen te krijgen wat ze kunnen. Als we een genereus plan hebben zonder veel controles, lopen we het risico dat meer mensen er gebruik van maken dan de bedoeling was. Maar ik ben het met je eens dat we mag niet in de richting van meer wantrouwen gaan.”
[ad_2]