Aantal faillissementen stijgt snel, ook stoppen steeds meer bedrijven voor het te laat is | Economie

[ad_1]

Het aantal faillissementen stijgt snel. Vooral in de detailhandel, horeca en bouw gaan veel bedrijven failliet. Ook steeds meer bedrijven stoppen voordat het te laat is.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Afgelopen kwartaal verdubbelde het aantal faillissementen, vergeleken met het derde kwartaal in 2022, naar 832. Dit is het zesde kwartaal op rij dat het aantal failliete bedrijven stijgt.

De Kamer van Koophandel spreekt van een trendbreuk. Het aantal starters neemt af en het aantal opgevers en faillissementen neemt toe. “Dat is inderdaad een trendbreuk”, zegt Michiel Hordijk, directeur van IMK, een adviesbureau voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat is geen verrassing. “We zien dat het aantal opgevers toeneemt, en dat is goed.”

Betalingsregeling

Tijdens de coronaperiode hebben veel MKB-bedrijven uitstel van belastingbetaling gekregen. Die belasting moet nog betaald worden. “Zo’n 230.000 bedrijven hebben een afbetalingsregeling met de Belastingdienst”, ziet Hordijk. “Wij denken dat 80.000 tot 100.000 bedrijven hun schulden niet zullen kunnen afbetalen.” Er wordt een flinke stijging van het aantal faillissementen verwacht, vooral in de horeca- en retailsector.

Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt inderdaad dat de detailhandel en horeca, samen met bouw- en logistieke bedrijven, vaak getroffen worden door faillissementen. Maar dat is geen reden tot paniek, vindt Marcel van den Berg, directeur van Faillissementsdossier.nl, een bedrijf dat alle faillissementen bijhoudt. “De detailhandel en de horeca hebben het sinds corona moeilijk.”


Wij denken dat 80.000 tot 100.000 mensen hun schulden niet zullen kunnen afbetalen

Michiel Hoedijk, IMK Adviesbureau

Hoge kosten

Van den Berg wijst op structurele oorzaken. “We kopen steeds meer online. Die trend zet door.” Hordijk wijst op het wegvallen van grote winkelketens. “Ze lokken mensen naar de winkelstraat. Als die winkels verdwijnen, komen er minder mensen naar de winkelstraat en dat heeft gevolgen voor de andere winkels.” Daarnaast hebben winkels hogere kosten door loonstijgingen, huurverhogingen en duurdere energie.

Deze problemen gelden ook in de horeca. Koninklijke Horeca Nederland, de brancheorganisatie voor de horecasector, schat dat twaalf procent van de horecabedrijven in financiële problemen komt door de verplichte aflossing van de belastingschuld.

Snelle stijging

Het aantal bedrijven dat failliet gaat neemt snel toe, maar het gaat nog steeds om een ​​beperkt aantal bedrijven. “We hebben jaren gehad waarin 10.000 bedrijven failliet gingen. Nu zitten we op 3000 tot 4000. Dat is een normaal aantal”, aldus Van den Berg.

Hordijk verwacht dat het aantal faillissementen zal toenemen, maar ziet geen vloedgolf van omvallende bedrijven. Hij gaat ervan uit dat veel ondernemers een faillissement willen vermijden. “Ik denk dat veel bedrijven gaan stoppen. Dat is verstandig, dan voorkom je faillissementen en hoge schulden met alle ellende van dien.”

Mentale problemen

Een deel van de opgevers kan het mentaal niet meer aan om door te gaan, ziet Hordijk. “Ondernemers van 50 jaar of ouder die zien dat ze de komende jaren alleen maar afbetalingen doen en niets verdienen. En dan moeten ze ook investeren in duurzaamheid. Die ondernemers denken: waar doe ik dit voor? En besluit te stoppen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *