[ad_1]
De internationale druk op Israël om af te zien van een grondoffensief neemt toe. Zelfs de Verenigde Staten, traditioneel hun nauwste bondgenoot, roepen Israël op om de levens van burgers in Gaza te sparen. Ondertussen wordt de situatie daar steeds nijpender en is de grens met Egypte nog steeds gesloten.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kwam maandag terug in Israël, waar hij sprak met premier Benjamin Netanyahu. Blinken houdt zich sinds vorige week bezig met crisisdiplomatie in het Midden-Oosten en bezocht eerder Jordanië, Qatar, Bahrein, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte om de oorlog tussen Israël en Hamas te bespreken.
Kun je Hamas uitroeien met je hand op de rem? Volgens diplomatiek deskundige Robert van de Roer staat deze strategische vraag centraal in de discussies die de Amerikaanse regering momenteel voert in het Midden-Oosten. “Antony Blinken speelt momenteel een simultane schaakwedstrijd. Als hoofd van de diplomatie test hij de steun voor de zelfverdediging van Israël en de politieke en militaire steun van Amerika in de regio. Uit de gesprekken die Blinken afgelopen weekend in Egypte en Saoedi-Arabië voerde, bleek bijvoorbeeld dat de leiders van deze landen op prominente wijze het lot van de Palestijnen bespraken en Israël zeker geen toestemming gaven om Gaza massaal aan te vallen.”
Reactie van de wereldgemeenschap
Het antwoord weten we nog niet, maar dat zal waarschijnlijk in de loop van de week duidelijk worden
De huidige positie van de ruim 2,2 miljoen Gazanen speelt volgens Van de Roer een belangrijke rol. “De militaire aanpak van Israël en de humanitaire situatie in Gaza dicteren de reactie van de wereldgemeenschap. De Amerikanen zijn zich hiervan terdege bewust. Je ziet de toon van de regering-Biden subtiel veranderen en meebewegen. Hun uitspraken gaan niet langer alleen over de verschrikkelijke gevolgen van de Hamas-aanvallen in Israël, maar ook de humanitaire ellende in Gaza krijgt steeds meer aandacht.”
Volgens de diplomatieke deskundige is het er één krachttoer voor Blinken om te voorkomen dat het conflict zich (militair) in de regio uitbreidt. “Kunnen de Amerikanen Israël zover krijgen zich in te houden om te voorkomen dat het leger een grondoffensief in Gaza zou lanceren? Het antwoord weten we nog niet, dat zal waarschijnlijk in de loop van de week duidelijk worden.”
De Israëlische strijdkrachten zeggen in ieder geval klaar te zijn voor een gewapende strijd op twee of meer fronten. Volgens een legerwoordvoerder zijn er al versterkingen gestuurd naar de noordgrens met Libanon, na herhaalde aanvallen van de Hezbollah-beweging. De woordvoerder zei dat Hezbollah de inspanningen van het Israëlische leger op andere plaatsen probeerde te verzwakken. Volgens Israël krijgt de organisatie hulp van Iran en staat ze ook onder controle van dat land.
Overlijdensakten
De situatie in Gaza zelf wordt met de dag erger. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat er nog maar één dag water, elektriciteit en brandstof over is in de belegerde Gazastrook. Als er geen hulp komt, zullen artsen alleen overlijdensakten kunnen afgeven, aldus de WHO.
De humanitaire en medische hulp in het grensgebied van Egypte met de Gazastrook ligt stil vanwege het ontbreken van een overeenkomst tussen Israël en Egypte. Waarom opent Egypte de grens niet gewoon? Historicus Peter Malcontent, gespecialiseerd in het Palestijns-Israëlische conflict, zegt dat de kwestie voor Egypte ingewikkeld is.
‘De poort gaat op een gegeven moment echt open voor hulpgoederen, maar het toelaten van vluchtelingen ligt gevoelig. Egypte is niet geïnteresseerd in een tentenkamp midden in de woestijn, waar honderdduizenden Palestijnen zijn gehuisvest. Het Egyptische leger is al Het kost moeite om dit enorme gebied onder controle te houden. De Sinaï-woestijn is al jaren een toevluchtsoord voor gewapende extremisten.”
Hamas-strijders in Egypte
Dat Egypte de grens tot nu toe gesloten heeft gehouden, heeft volgens Malcontent ook te maken met de vraag of vluchtelingen ooit naar Gaza zullen terugkeren. “En je kunt er zeker van zijn dat als ze vluchtelingen toelaten, er ook Hamas-strijders onder deze groep zullen zitten. Het Egyptische regime van al-Sisi heeft weinig met Hamas te maken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Hamas een uitloper is van de Egyptische Moslimbroeders, die door Caïro als schurken worden gezien.
“Je moet hier een verschil maken tussen het regime en de Egyptische bevolking. Egyptenaren zijn zeer pro-Palestijns en hebben veel minder sympathie voor Israël. Voor al-Sisi is en blijft het dus een ingewikkelde kwestie, hij wil ook voorkomen dat zijn bevolking Uiteindelijk denk ik dat er onder leiding van de VS – vooral als ze met een zak geld op de proppen komen – een deal zal komen tussen Egypte en Israël om hulp aan Gaza te verlenen. Maar open de grens volledig. aan vluchtelingen? Nee, dat gaat niet gebeuren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]