Hoofdredacteur Luuk Sijbring vertrekt al na krap een jaar bij RTV Noord. ‘Ik heb de intensiviteit van deze baan onderschat’

[ad_1]

Na tien maanden mag RTV Noord al op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Luuk Sijbring, die per 1 januari begon, zegt om persoonlijke redenen eind dit jaar te stoppen. Volgens hem beheerste het werk zijn leven te veel.

Begin dit jaar hoopte RTV Noord de rust in de organisatie voort te zetten met Sijbring, die Pieter Sijpersma terug had gebracht als interim directeur/hoofdredacteur. Sijpersma, voormalig hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden hield langer de scepter bij de regionale omroep dan hij had kunnen vermoeden, nadat regisseur Gijs Lensink en hoofdredacteur Mischa van den Berg moesten aftreden als gevolg van interne conflicten.

‘Ik wil op zoek naar meer balans in mijn leven’

Sijbring verzekert dat zijn snelle vertrek niets te maken heeft met enige rompslomp in de organisatie. Het is puur aan hem, zegt hij. “Hoofdredacteur zijn is een baan waarvan je de blijvende intensiteit pas na een tijdje ervaart. Je moet dag en nacht aan staan. Nieuws gaat altijd door. Ik heb dat onderschat. Ik ben nu 61 en wil op zoek naar meer balans in mijn leven.”

Een dergelijk besluit komt niet uit de lucht vallen. Er moet al een tijdje iets aan de hand zijn en dit voelde al vrij snel na zijn aanstelling zo. De ingewikkelde financiële situatie waarin RTV Noord haar werk moet doen, speelt bij zijn aangekondigde afscheid geen rol, zegt hij. “Het is duidelijk dat we niet in het geld zwemmen, maar mijn beslissing is puur persoonlijk. Ik blijf doorgaan tot het einde van het jaar, de werkvreugde is prima, maar ik wil mijn toekomst anders vormgeven.”

‘Nee, het heeft niets met Oetse Eilander te maken’

Sijbring, die voorheen bij RTV Noord werkte en later de radioprogramma’s verzorgde bij de KRO, werkte voor zijn terugkeer naar het Noorden als zelfstandige. “Dan kon ik mijn eigen tijd bepalen. Daar wil ik naar terug.” Hij deed onder meer klusjes voor gemeenten en bij de NPO. “Advieswerk en zo, maar ik schreef ook levensverhalen, waar we boekjes van maakten. Dat laatste is voor mij niet meer nodig, maar ik wil wel weer verder als zelfstandige.”

Directeur Nina Nomden zegt het vertrek van Sijbring te betreuren maar te respecteren. “En nee, het heeft niets met Oetse Eilander te maken, dat zeg ik eerst voordat je het vraagt. Want daar was ik al op voorbereid.” Als freelance programmamaker kreeg Eilander te horen dat zijn tijd om was en hij was daar erg teleurgesteld over, wat hij ook duidelijk maakte in zijn programma. Hij kreeg veel steun van luisteraars, maar moest daarna zelfs vroegtijdig stoppen vanwege ‘een vertrouwensbreuk.’ Sijbring wilde live bij de uitzending het hoe en waarom uitleggen aan de luisteraars, maar werd vervolgens bestookt met ‘bellers’.

Nomden: “Hoofdredacteur zijn is een veeleisende baan. Luuk heeft dat verkeerd ingeschat. Hij wil terugkeren naar de vrijheid die hij voorheen voelde in zijn werk en dat respecteren wij.”

Kan Pieter Sijpersma weer een telefoontje verwachten?

Gezien de huidige procedure lijkt het onwaarschijnlijk dat RTV Noord per 1 januari per direct een nieuwe hoofdredacteur krijgt. Wordt Pieter Sijpersma opgeroepen voor hernieuwde assistentie? Nomden: “Haha, je weet maar nooit, toch? Maar we hebben in Cunera van Selm een ​​plaatsvervangend hoofdredacteur.” Sijbring: “Ze komt toch tussenbeide als ik er niet ben.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *