Eerste officiële vorstdag van het nieuwe jaar, gevoelstemperatuur naar -5 graden | Binnenland

[ad_1]

Voor het eerst in het nieuwe jaar heeft het gevroren in De Bilt. De temperatuur daalde eind zondagmiddag tot onder het vriespunt, waarmee de eerste officiële vorstdag van 2024 een feit is, meldt Weeronline.

De laatste keer dat het in De Bilt vroor was op 7 december, waarna een maand lang een mildere periode volgde. Pas op 27 december naderde het in De Bilt het vriespunt met een minimumtemperatuur van 0,6 graden.

Vorig jaar vroor het op 17 januari voor het eerst, vrij laat. Pas vier jaar later kwam de eerste nachtvorst van het jaar nog later. Het record stamt uit 1976, toen de eerste nachtvorst pas op 24 januari werd gemeten.

Gevoelstemperatuur

Ook de nieuwe week begint koud met maandagochtend verspreid lichte tot matige vorst. Regionaal wordt het nog wat getemperd door wolkenvelden, maar… Vanaf dinsdag schijnt de zon uitbundig. “Overdag stijgt het kwik naar waarden rond het vriespunt. Op sommige plekken komt de temperatuur niet boven het vriespunt, waardoor we van een ijsdag kunnen spreken”, legt meteoroloog Floris Lafeber uit. “Door een overwegend matige noordoostenwind voelt het een stuk kouder aan: de gevoelstemperatuur is soms ruim vijf graden lager. Je handschoenen en wanten komen goed van pas als je buitenplannen hebt.”

Volgens hem blijft het tot en met woensdag koud en behoorlijk zonnig. “Dankzij een aantal dagen met lichte tot matige vorst kan er met zekerheid geschaatst worden op een natuurijsbaan. Ook op ondergelopen weilanden, uiterwaarden en sloten zal zich ijs vormen, maar dit kan onbetrouwbaar zijn. Dit komt doordat het waterpeil langzaam zakken, waardoor er lucht onder het ijs komt in plaats van water. Omdat er flink wat wind staat, zal ijsgroei op grotere wateroppervlakken lastig zijn”, aldus de meteoroloog.

Onzeker

Vanaf donderdag is het onzeker of het winterweer aanhoudt. Er zijn scenario’s waarbij de nachtvorst verdwijnt en de dagtemperatuur ruim boven het vriespunt uitkomt. “Maar er zijn ook berekeningen die het mogelijk maken dat de vorst ook in de nachten doorzet”, zegt Lafeber. Neerslag staat voorlopig in ieder geval niet op de agenda. “De kans op neerslag neemt vanaf maandag 15 januari alleen maar toe”, aldus de weerman.


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *