[ad_1]
Een moordenaar. Of op zijn minst een groot risico. Directeuren van de Nederlandse arbodiensten geven het verschillende namen. Maar over één ding zijn ze het eens: ziekteverzuim vanwege psychische klachten is een groot probleem op de toch al krappe arbeidsmarkt.
Zeker 1,3 miljoen Nederlanders hebben last van stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, stress, lethargie of in sommige gevallen burn-out, berekende onderzoeksinstituut TNO vorig jaar.
Maar ook het daadwerkelijke aantal ziekmeldingen als gevolg van deze klachten is hoog, zo blijkt uit arbodiensten die medewerkers begeleiden bij verzuim en integratie. Ongeveer 20 tot 25 procent van alle ziektedagen die door de grote arbodiensten worden geregistreerd, valt in de categorie psychisch verzuim. En wie met dit soort klachten afhaakt, is vaak ruim honderd dagen buiten strijd.
Neerwaartse spiraal
“Een hoog ziekteverzuim op een krappe arbeidsmarkt legt meer druk op de overgebleven collega’s. Die extra werkdruk zorgt voor meer ziekteverzuim en meer tekorten”, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij arbodienst HumanTotalCare. Elwin Wolters, directeur van branchevereniging Oval voor arbodiensten, wijst op het risico dat in slechts zes jaar tijd een derde van alle werknemers zou kunnen uitvallen vanwege stress.
Wolters noemt dit soort mislukkingen ook een enorme kostenpost voor werkgevers. Aan één verzuimdag geven zij zo’n 315 euro uit. Maudie Derks, directeur bij verzuimbegeleider Acture, vergelijkt deze vorm van verzuim met een turfbrand. “Werkgevers zijn zich er momenteel onvoldoende van bewust dat het om een epidemie gaat”, zegt ze.
De alarmerende toon van de arbodiensten wordt ingegeven door de aanhoudende toename van dit soort verzuim. Zo rapporteerden de grote arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare (beiden onderdeel van HumanTotalCare) een stijging van 8,4 procent. Bij het wat kleinere Acture steeg het aantal ziekmeldingen vanwege psychische klachten van 1,8 procent in 2022 naar 2,5 procent dit jaar. “Dat lijkt niet veel, maar de gemiddelde doorlooptijd van dit soort meldingen is 147 dagen”, zegt directeur Derks. En de ArboUnie, ook een grote speler, meldde in juli dat het ziekteverzuim vanwege psychische klachten dit jaar groter was dan ooit.
Jonge werknemers
Vooral jonge werknemers tot 35 jaar vallen volgens de arbodiensten regelmatig uit vanwege psychische klachten. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat een kwart van alle jongeren tussen de 18 en 34 jaar last heeft van zogenaamde burn-outklachten. In het onderwijs en de zorg wordt de groep die weinig tot geen klachten ervaart zelfs kleiner, schrijft TNO.
Waarom kampen vooral jongeren vaker met stress of een burn-out? Daar is moeilijk antwoord op te geven, zegt Christiaan Vinkers, hoogleraar stress en veerkracht bij Amsterdam UMC. Ook omdat burn-out door geen enkele arts op betrouwbare wijze kan worden vastgesteld. “Psychisch verzuim is een veelkoppig monster. Slechte preventie, stresssignalen die genegeerd worden, de manier waarop hun werk georganiseerd is, hun privéleven. Of het is een combinatie van privé en werk.”
Geen generatieprobleem
Vinkers noemt het niet meteen een generatieprobleem. “Honderd jaar geleden had je geen burn-outs, maar neurasthenie. Dit waren zogenaamde zenuwlijders met een overbelast zenuwstelsel. Ik denk niet dat er nu veel meer stress is dan vroeger.”
Het probleem is volgens Vinkers dat op dit moment onduidelijk is waardoor een grote groep mensen met deze klachten afhaakt. Volgens hem is meer onderzoek nodig. “We grijpen nu te laat in en investeren te weinig in de geestelijke gezondheidszorg en de preventie daarvan. Helaas hebben we de geestelijke gezondheid vaak verwaarloosd, ook op het werk.”
Slecht, zegt Vinkers. Want als er niets wordt gedaan, zal dit volgens hem leiden tot vele miljoenen Nederlanders met psychisch lijden, verminderde arbeidsproductiviteit en miljarden omzetverlies.
Lees ook:
Waarom is burn-out zo’n groot probleem geworden?
Burn-out is een groot fenomeen geworden, hoe komt dat? We hebben de collectiviteit verloren en zijn teruggeworpen op onszelf, zegt het filosofische team.
Over de positieve kant in de Tweede Kamer: parlementariërs praten over hun burn-out
Verschillende leden van de Tweede Kamer zijn de afgelopen jaren uitgevallen vanwege een burn-out of stress. Achter de schermen lopen meer Kamerleden rond met precies dezelfde klachten.
[ad_2]