Shell profiteert in winterdagen van hoge gasprijs, tegenwind bij olie

[ad_1]

De temperaturen dalen, de thermostaten stijgen en Shell profiteert ervan. Het energieconcern, waar nieuwe CEO Wael Sawan met een stofkam door de activiteiten raast en onderdelen verkoopt, verkoopt en verhandelt meer gas dan eerder werd verwacht.

Voor het vierde kwartaal meldde Sawan maandag in een tussentijds handelsrapport dat het dankzij de koufronten wereldwijd ‘significant hogere’ inkomsten uit gas behaalde dan in het derde kwartaal. Dat kwartaal genereerde al een omzet van $6,22 miljard.

In Nederland is het Britse Shell, ‘s werelds grootste gashandelaar, een van de drijvende krachten achter het voortdurende transport van talloze schepen met vloeibaar gas (LNG) naar de Rotterdam Gate Terminal en de twee drijvende LNG-fabrieken in de Eemshaven. Mondiaal produceerde het zelf meer LNG, terwijl ook de prijzen stegen. Shell heeft deze week een twintigjarig contract getekend voor de afname van LNG uit het Canadese Ksi Lisims-project.

“Sawan is consistent in zijn interventies: bij Shell doen ze precies wat hij eerder aankondigde om de winst te verbeteren”, wijst Shell-volger Jean-Paul van Oudheusden van makelaar eToro op de verkoop van activiteiten in Singapore.

Drukte

Vorig jaar zomer maakte Sawan bekend, net als concurrenten Chevron en ExxonMobil, langer olie en gas te willen oppompen. De verdiensten hierop zijn in tijden van schaarste hoog en de vraag is voorlopig ook groot. Die keuze leidde tot publieke commotie in milieukringen: volgens kritische aandeelhouders zouden fossiele bedrijven met een hoge CO2-uitstoot vanwege de klimaatafspraken minder olie en gas moeten oppompen. Maar tegelijkertijd beweerde Sawan dat hij zijn CO2-reductiedoelstellingen comfortabel kon verwezenlijken, terwijl hij de beloofde toegevoegde waarde teruggaf aan de aandeelhouders.

De aandelenkoers sloot maandag 3,2 procent lager. “Niet alleen door deze aankondiging valt de Shell-prijs altijd grotendeels samen met de olieprijs”, zegt Van Oudheusden van eToro. En die prijs daalde maandag met 3,7 procent. Over een jaar troeft Shell nu op de beurs zijn Amerikaanse concurrenten ExxonMobil en Chevron af, die weer olie en gas zijn gaan winnen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *