Kan er geschaatst worden, of zet de dooi te snel in?

[ad_1]

Als er een vorstperiode aanbreekt, rijst al snel de vraag: kun je schaatsen? Verschillende natuurijsbanen durven geen beloftes te doen voor de komende week. De reden: het lijkt vanaf donderdag te gaan dooien en drie dagen zijn wellicht net te kort voor een goede ijsplaat.

Terwijl ijsclub Burgum eind 2022 de eerste marathon op natuurijs hield, is het nu de vraag of het ijs alleen al dik genoeg zal zijn voor de leden. Voorzitter Willem Provily legt uit dat de winterperiode vrij kort is. “Fan tongersdei of alsof het teie teie tee sillen is. Als er binnen drie dagen drie sintimeters zijn, zou er ‘s nachts een storm of een storm zijn.’

Dan is het ijs drie centimeter dik en kunnen de leden schaatsen. Overdag moet het echter wel onder het vriespunt blijven. “We hebben geen angst bij het genezen van sintimeter IIs”, zegt Provily. Onder het ijs bevindt zich een waterlaag van drie centimeter. Als er twee centimeter ijs ligt, wordt het water onder de ijslaag weggepompt. Zo ligt het ijs op het asfalt. De laatste centimeter wordt vervolgens op het water gespoten.

Centimeter dikte

Ook de ijsbaan bij de ijsclub in Akkrum staat al geruime tijd onder water. Het ijs is daar nu één centimeter dik, zegt voorzitter André Tanis. “We hebben minstens acht of njoggen sintimeter en we rijden kinne. Der komme altijd in protte minsken en het werk is onzin. In het beste geval verwacht Tanis dat er donderdag wel geschaatst kan worden. “Maar dat moesten we elke dag onthouden. We weten niet wat we moeten beloven, maar misschien waar is het dan.”

Bij de oudste ijsclub van Nederland durven ze geen garanties te geven, zegt Jan Willem Hamstra. Hij is voorzitter van IJsclub Dokkum. “Wij vinden het heel belangrijk dat het verantwoord is om te schaatsen. Wij voelen ons verantwoordelijk als er iets gebeurt. Zo hebben alle vrijwilligers een BHV-cursus gevolgd. Voor kinderen is zes centimeter nodig en voor volwassenen acht centimeter. Nu hebben we nog geen centimeter ijs.”

Hamstra en de andere bestuursleden hebben wel hoop. Als er minimaal zes centimeter ijs ligt, liggen er bij de ijsclub allerlei schaatsen en hulpmiddelen voor de kinderen, gesponsord door onder meer de Rabobank, vertelt Hamstra. “Een van de doelstellingen van onze vereniging is om kinderen in een veilige omgeving te laten schaatsen.”

Scandinavië biedt hoop

Hans de Vries, voorzitter van de ijsbaan in Buitenpost, kijkt naar Scandinavië: “In het Westen is het altijd hetzelfde geweest. Wat dat ook uitmaakte, we hadden hoop.” Ook op de Buitenposterbaan blijkt het ijs nog geen centimeter dik te zijn. ‘Spitich, omdat we in de problemen zitten. We gingen oude iepenbomen binnen. De nieuwe lampen hingen, de apparatuur stond klaar. Mar no it ûnfoarsjenne: de vorst.” De Vries is somber. “Maar soms kan dat niet gebeuren. We zitten met fans in een club om van iepen te genieten en ritjes te maken.”

Op de ijsbaan in Goutum zwemmen de eendjes nog vrolijk rond, vertelt voorzitter Gerard Drost. “We hopen natuurlijk dat het wat wordt, maar we verwachten dat het geen schaatsen wordt.” Om de kans op schaatsen te vergroten, hebben ze het waterpeil iets verlaagd. “Het moet vertrouwd zijn om te schaatsen. Er is minimaal zes centimeter ijs nodig. Overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt, maar als de zon schijnt is dat meestal niet erg hoopgevend voor het ijs”, zegt Drost.

Op een aantal plekken in de rest van het land waren maandag al ijsbanen geopend. De ijsbaan in Doorn (Utrecht) moest eerder sluiten vanwege zachter wordend ijs. Ook in Zuid-Holland was de ijslaag bij twee ijsbanen dik genoeg om op te schaatsen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *