Waddenzee is onvoldoende beschermd: Waddenacademie doet voorstellen voor verbetering

[ad_1]

De Waddenzee moet beter beschermd worden. Op papier lijkt alles goed geregeld, maar in de praktijk is dat lastiger. De Waddenacademie doet aanbevelingen om dit te verbeteren.

Voor de Waddenzee gelden vrijwel alle nationale en Europese natuurbeschermingsmaatregelen. Op basis daarvan zou je kunnen zeggen dat de bescherming van het Werelderfgoed goed geregeld is.

Maar dat is niet het geval, zo blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Dit is zorgelijk omdat het Waddengebied onder druk staat: het ecosysteem is sinds de afsluiting van de Zuiderzee (1932) en de Lauwerszee (1969) kwetsbaar en uit balans. Ook wordt onvoldoende rekening gehouden met de effecten van menselijke activiteiten, zoals scheepvaart, toerisme, zandsuppletie, gaswinning en baggeren. Deze tellen allemaal op.

Internationale doelen

Vergunningen worden getoetst aan de nationale wetgeving en de Europese wetgeving, maar internationale doelstellingen uit verdragen over het herstel van het ecosysteem worden genegeerd.

Zo gebeurde het dat er een ontwerpvergunning voor de gasboring in Ternaard werd afgegeven. Pas na een protest van werelderfgoedorganisatie UNESCO in Parijs werd de werelderfgoedstatus opgenomen in het kabinetsbesluit.

Volgens de Waddenacademie wordt in Nederland vooral getoetst aan Natura 2000 en de Habitatrichtlijn. Deze zijn sterk gericht op vogels, terwijl het zeeleven nauwelijks wordt meegenomen in de besluitvorming. De steur bijvoorbeeld, die ook kwetsbaar is, valt er niet onder. Ook de grijze zeehond, die eveneens onder druk staat, wordt niet genoemd en is daardoor onvoldoende beschermd.

Landschap

Daar moet verandering in komen, vindt de Waddenacademie in Leeuwarden. De organisatie heeft een lijst opgesteld met vijftien aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat internationale afspraken en doelstellingen voor het Waddengebied worden nageleefd. Dit moet het voor natuurorganisaties makkelijker maken om naar de rechter te stappen. Ook de bescherming van het landschap (van de Waddenzee) moet volgens de Waddenacademie wettelijk vastgelegd worden.

Daarnaast wordt ook de versnippering met betrekking tot het beheer van de Waddenzee bekritiseerd. De verantwoordelijkheid voor het gebied is verdeeld over veel verschillende instanties en overheden. Dat moet veranderd worden. Ook de aanpak van exotische soorten in de Waddenzee, die de oorspronkelijke soort in de weg staan, moet worden vastgelegd.

klimaat

Verder zou er meer aandacht moeten zijn voor de effecten van het klimaat op de Waddenzee. Als klimaatverandering niet serieus wordt genomen, worden de milieu- en natuurdoelen niet gehaald.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *