Netherlands residents less happy with their neighborhoods

[ad_1]

Inwoners van Nederland zijn minder tevreden over hun buurt dan een jaar geleden. In tweederde van de Nederlandse gemeenten daalt de score op het gebied van de leefomgeving. Het aantal wijken dat onvoldoende scoort op leefbaarheid is gestegen van één vorig jaar naar vijf dit jaar. ADVERTENTIE rapporten gebaseerd op onderzoek van de Vrije Universiteit onder 18.000 van het burenplatform Nextdoor.

Ook het landelijk gemiddelde voor de leefbaarheid in de Nederlandse wijken is licht gedaald, van 7,6 naar 7,5. De onderzoekers noemen de neerwaartse beweging opvallend omdat Nextdoor-leden vaak zeer betrokken bewoners zijn die al jaren in dezelfde buurt wonen.

Vorig jaar scoorde alleen Rotterdam-Beverwaard onvoldoende, minder dan 6 op 10. Hetzelfde gold dit jaar ook voor Laakkwartier/Spoorwijk en Bouwlust/Vrederust in Den Haag, Osdorp-Oost in Amsterdam, Rotterdam-Charlois en Bergen op Zoom-Oost.

Twee gemeenten in Arnhem en één in Heerlen scoorden hoger dan een 9. De gemeente met het hoogste gemiddelde is Goirle, die met een 8,5 iets beter scoort dan De Bilt en Bloemendaal, die beiden gemiddeld een 8+ scoorden.

Volgens socioloog Jasper Muis van de Vrije Universiteit, die het burenonderzoek dit jaar voor de derde keer uitvoerde, is het inkomensniveau de belangrijkste factor in hoe tevreden mensen zijn met hun buurt. “Mensen die meer verdienen, die beter opgeleid zijn, hebben een optimistischere kijk op het leven”, zei hij tegen de krant.

Het idee dat buren die samen tijd doorbrengen goed is voor de buurt, is tot op zekere hoogte waar, voegde hij eraan toe. “Een buurtbarbecue is een goed idee, maar boven een bepaalde grens doet een extra straatfeest er eigenlijk niet meer toe”, aldus Muis. “Het gaat niet om hoe vaak je elkaar ziet, maar om de kwaliteit van die ontmoetingen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *