Koning hoeft 4,8 miljoen aan subsidie voor jachtvelden niet terug te betalen: ‘Voelt onrechtvaardig’ | Show

[ad_1]

De subsidie ​​die Koning Willem-Alexander van 2016 tot en met 2021 ontving voor het beheer van Kroondomein Het Loo is volgens het College van Beroep rechtmatig. De Faunabeschermingsorganisatie wilde dat de koning 4,8 miljoen euro aan subsidies terugbetaalt, omdat ‘hij zich niet aan de regels houdt’. De club is ‘verrast en verontwaardigd’ door de uitspraak.

“Als een burger zich niet aan de regels houdt, zie het uitkeringsschandaal, wordt hij of zij aan de hoogste boom gehangen. De koning kan gewoon zijn ding blijven doen. Dat voelt heel oneerlijk.” zegt voorzitter Niko Koffeman van Faunabescherming. Koning Willem-Alexander laat elk najaar een deel van het Kroondomein afsluiten. Volgens de rentmeester is dat nodig voor de wildleiding, maar bekend is dat de koning op dat moment ook op Het Loo jaagt met of zonder gasten.

De koning ontving een recreatietoeslag voor het deel van het natuurgebied dat het hele jaar open is voor publiek: zo’n 1.300 hectare bos. Voor het deel van het gebied dat jaarlijks drie maanden gesloten is – circa 3.400 hectare – is deze tegemoetkoming niet verleend en hoefde de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daarvoor geen openingsverplichting op te leggen, zo besloot het CBb dinsdag. in een zaak aangespannen door de Stichting Faunabescherming.

Borden voor de sluiting van een groot deel van Kroondomein Het Loo vanwege jachtpartijen van de koninklijke familie.
Borden voor de sluiting van een groot deel van Kroondomein Het Loo vanwege jachtpartijen van de koninklijke familie. © ANP

De Faunabescherming wilde dat de koning 4,8 miljoen euro aan subsidies terugbetaalt, omdat de voorwaarden voor het verlenen van subsidies zouden zijn geschonden. Maar, zo stelt de raad, de subsidie ​​bestaat uit twee delen. Er worden subsidies verstrekt voor natuurbeheer in het hele Kroondomein en de koning ontvangt net als alle andere natuurbeheerders een bedrag om recreatie in het natuurgebied mogelijk te maken. Deze zogenaamde recreatietoeslag wordt alleen betaald voor het deel van het domein dat altijd toegankelijk is.

In deze al lang lopende zaak – de Faunabeschermingsvereniging vecht de subsidie ​​sinds 2020 aan – is beroep inmiddels niet meer mogelijk, de uitspraak van het CBb is definitief.

Liefde onze site Houd de nieuwste afleveringen van onze podcast ‘Van Oranje’ in de gaten, een serie over de meest bijzondere Sinaasappelen uit de rijke geschiedenis van ons koningshuis.



Bekijk hier al onze video’s over het Koninklijk Huis:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *