[ad_1]
Gaat het besluit om kinderhartchirurgie te concentreren in het UMCG en het Erasmus MC vandaag niet door? Of bevestigt de rechtbank in Utrecht daadwerkelijk het besluit van de minister?
Het is weer D-day in het UMCG. Groningen (en Rotterdam) wacht met grote interesse en spanning de uitspraak van de rechtbank Utrecht af. Zes weken lang heeft hij zich afgevraagd of het besluit van demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om kinderhartchirurgie te concentreren in het UMCG en het Erasmus MC gehandhaafd kan blijven.
Een vergoeding
Kuipers wil dat de concentratie in de loop van 2025 voltooid is, waarna er in Groningen en Rotterdam veel meer kinderhartoperaties zullen worden uitgevoerd dan nu het geval is. Het idee erachter is dat artsen en hun teams kan zich dan nog beter specialiseren in specifieke omstandigheden, wat de kwaliteit verbetert en de kans op sterfte verkleint.
De keerzijde is dat het LUMC in Leiden, het UMC Utrecht en het Amsterdam UMC deze hooggespecialiseerde zorg inleveren. Ter compensatie zouden zij andere specialisaties krijgen (nog nader te bepalen). Veel liever houden ze de kinderhartoperatie zelf.
Tijdens de rechtszaak zes weken geleden bleek dat de bezwaren van Utrecht, Leiden en Amsterdam tweeledig zijn. In de eerste plaats betwisten zij de procedure die Kuipers heeft gevolgd. De centra in de Randstad vinden dat de minister vooraf alle criteria duidelijk had moeten maken. En dat hij had moeten kiezen voor een nieuwe vergunning voor kinderhartchirurgie met daaraan gekoppeld een vergelijkende procedure, in plaats van de huidige vergunning zonder zo’n procedure te beperken.
De grote vraag is of de rechtbank dit ook zo ziet. En zo ja: welke consequenties zal de rechter hieraan verbinden.
Het UMCG heeft een unieke functie in de regio
Dan zijn er nog de argumenten die Kuipers naar voren bracht bij zijn keuze voor het UMCG. De belangrijkste reden waarom de minister afgelopen april voor het UMCG heeft gekozen (ten koste van het UMC Utrecht) is de rol die kinderhartchirurgie speelt voor de acute zorg in heel Noord-Nederland. Als de kinderhartchirurgie verdwijnt, heeft dat ook gevolgen voor andere specialismen en afdelingen in het UMCG en andere ziekenhuizen in het Noorden.
De overige centra voerden aan dat het onrechtvaardig is dat zij niet kunnen concurreren met de uitzonderlijke positie van het UMCG en dat het aspect regionale spreiding pas later ter discussie kwam.
Verder beweerde de advocaat van het UMC Utrecht niet te geloven dat een patiënt uit Utrecht naar Groningen zou willen rijden (2 uur), omdat hij binnen een uur bij het Erasmus MC zou kunnen zijn. Daarnaast maakten de verliezende centra duidelijk dat ze ernstige twijfels hebben of het UMCG vijftig nieuwe kinderIC-verpleegkundigen kan opleiden. “We liggen op schema”, reageert Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. “We hebben er al 25 geworven die in 2025 aan de slag kunnen op een groeiende kinder-IC. Volgend jaar kunnen we hetzelfde aantal werven.”
Hoogtepunt
De spanning in alle centra zal donderdag rond het middaguur een hoogtepunt bereiken. De rechtbank verwacht de uitspraak van drie pagina’s rond die tijd aan de betrokken umc’s te kunnen sturen. In de middag wordt de uitspraak openbaar gemaakt en moet duidelijk worden of het UMCG door kan gaan op de ingeslagen weg.
[ad_2]