Modestatements alom: van de vleesjurk van Lady Gaga tot het ‘versleten’ mantelpakje van koningin Máxima | Show

[ad_1]

Het was dé verrassing op de rode loper tijdens de uitreiking van de Golden Globes: de vaginajurk van Gillian Anderson. Het gewaad van de Seksuele voorlichtingactrice is niet het enige voorbeeld van een stukje stof met een knipoog. Ook zangeres Rita Ora en zelfs onze eigen koningin Máxima kozen voor een outfit met een verborgen boodschap.

De iconische vleesjurk van Lady Gaga

Als je aan Lady Gaga denkt, denk je misschien meteen aan haar iconische vleesjurk. Deze jurk, hoed en bijpassende laarzen – gemaakt van 20 kilo vlees – droeg ze tijdens de uitreiking van de MTV Video Awards in 2010. Gaga haalde er niet alleen een stunt mee uit, maar maakte ook een statement.

In een interview met Ellen DeGeneres vertelde de zangeres dat ze door voormalige militairen van het Amerikaanse leger naar de ceremonie was gebracht. De soldaten waren ontslagen omdat ze open waren over hun homoseksualiteit. “Het is verwoestend voor mij om te weten dat mijn homofans onderdrukking door de overheid ervaren. Daarom draag ik vanavond vlees”, zei Gaga. “Als we niet opkomen voor waar we in geloven, als we niet voor onze rechten vechten, zullen we binnenkort niet meer rechten hebben dan het vlees op onze botten – en ik ben geen stuk vlees.”

Een kostbaar statement, aldus modejournalist Josine Droogendijk. “Dit is voor mij geen mode, maar een theaterstuk van een kunstenaar met een duidelijke persoonlijkheid. Gaga heeft niet alleen een gouden stem, maar ook een gouden visie. Door de aandacht op zichzelf te vestigen, doet ze dit ook voor haar boodschap. Dat werkte heel goed uit.”

Lady Gaga op het tapijt tijdens de MTV Video Awards.
Lady Gaga op het tapijt tijdens de MTV Video Awards. © Getty Images

‘Peg het patriarchaat’ van Cara Delevinge

Op het Met Gala 2021 koos model Cara Delevingne voor een duidelijk statement: ‘Peg the patriarchy’. Deze uitdrukking wordt gebruikt om het uitdagen en ontmantelen van de maatschappelijke systemen die het patriarchaat in stand houden te beschrijven. “De combinatie van rood op wit is heel krachtig”, aldus Droogendijk. Met de lichte ondertoon van wit komt de felrode kleur nog meer naar voren. “Ze staat duidelijk voor haar zaak.” Ook Droogendijk merkt dat Delevingne een kogelvrij vest draagt. “Dat doe je niet als je geen gevaar vreest. Ze weet dat het een beladen boodschap is en veel kritiek kan krijgen.”

Cara Delevingne op het Met Gala 2021.
Cara Delevingne op het Met Gala 2021. © EPA

Het model was niet de enige die koos voor heldere rode tekst op een witte achtergrond. De Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez droeg een witte jurk met de tekst ‘Tax the rich’. Droogendijk: “Als je iets met tekst doet, is de kans groter dat de boodschap beter overkomt. Er is geen andere manier om dit te interpreteren: Belast de rijken.” Ook een politieke uitspraak van iemand die met politiek bezig is, begrijpt de modejournalist. “In een vergaderruimte zou je ook zoiets kunnen roepen, maar een foto zegt soms meer dan duizend woorden.”

Alexandria Ocasio-Cortez op het Met Gala 2021.
Alexandria Ocasio-Cortez op het Met Gala 2021. © AFP

Prinses Diana: ‘wraakjurk’

Diana wist als geen ander hoe ze via kleding moest communiceren, vertelt Droogendijk. Een prachtig voorbeeld hiervan is het bekende ‘wraak jurk‘ (de wraakjurk). De prinses droeg deze jurk op de avond dat Charles zijn overspel op de nationale televisie bekende. Dankzij haar gewaagde jurk belandde Diana de volgende ochtend op de voorpagina’s. “Het was een oorlog om media-aandacht en waardering.” Toen Diana afstand nam van het Britse hof, veranderde haar kledingstijl. “Het werd meer beroemdheid en minder koninklijke hoogheid. Dit is een jurk die beter bij haar nieuwe leven paste en het was baanbrekend voor een koninklijke jurk.

Droogendijk heeft grote waardering voor de jurk en de manier waarop Diana deze draagt. “Ze deed aan ballet en dat zie je aan haar houding. De jurk komt dan goed tot zijn recht. De zwarte maillot zorgt ervoor dat haar blote nek nog meer opvalt. Zie je: dit is een dame waar je rekening mee moet houden.”

Prinses Diana in haar zwarte wraakjurk in 1994.
Prinses Diana in haar zwarte wraakjurk in 1994. © Getty Images

Een ander item uit de modekast van prinses Diana is een trui vol witte schapen met één zwart schaap. Volgens Droogendijk is dit misschien wel de meest opnieuw gebreide trui ooit. Voor Diana had de trui ook een diepere betekenis. “Mensen zagen het als communicatie. Ze was het zwarte schaap van het Britse hof.” Diana droeg de trui tijdens haar bruiloft en twee jaar later opnieuw.

Prinses Diana in haar rode trui met schapen.
Prinses Diana in haar rode trui met schapen. © Tim Graham Fotobibliotheek via Get

Een middelvinger naar Lagerfeld?

Het Met Gala-thema van 2023 was er een met veel controverse. Het moet een eerbetoon zijn aan ontwerper Karl Lagerfeld, onder meer bekend van Chanel. Hij stond ook bekend om zijn controversiële uitspraken over de MeToo-beweging, lichaamsschaamtemigranten en LGBTIQ+-rechten.

Droogendijk: ‘Als je Lagerfeld wil eren, moet je eigenlijk zwart of wit dragen. In deze kleuren hebben we het kunnen tekenen. Hij had een hekel aan roze en daar maakte hij geen geheim van. Toch zijn sterren als Viola Davis, Sydney Sweeney en Jennifer Lopez heeft voor de kleur gekozen, de vraag is natuurlijk of dit een duidelijke middelvinger is naar Lagerfeld of een poging om op te vallen tussen al die in zwart en wit geklede mensen.”

Viola Davis op het Met Gala 2023 - Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty.
Viola Davis op het Met Gala 2023 – Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty. © BrunoPress/Infphoto

Sydney Sweeney op het Met Gala 2023 - Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty.
Sydney Sweeney op het Met Gala 2023 – Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty. © BrunoPress/Infphoto

Jennifer Lopez op het Met Gala 2023 - Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty.
Jennifer Lopez op het Met Gala 2023 – Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty. © BrunoPress/Infphoto

Gwendoline Christie op het Met Gala 2023 - Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty.
Gwendoline Christie op het Met Gala 2023 – Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty. © BrunoPress/Infphoto

Cardi B op het Met Gala 2023 - Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty.
Cardi B op het Met Gala 2023 – Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty. © Beeldpersbureau/ABACA

Het startschot voor Maxima

Voor leden van de koninklijke familie kan het soms lastig zijn om een ​​fashion statement te maken. Dit moment van Máxima was er één. In 2009 verscheen ze in een postzakpak en het was de eerste keer dat ze dat deed nederlands ontwerp droeg. “Ze gaf een signaal dat Nederlandse mode ook voor haar was”, aldus Droogendijk. Sindsdien draagt ​​Maxima hem ook steeds vaker. “Het was een soort startschot, daarna werd haar kledingstijl veel spannender en zat er meer avontuur in haar modegarderobe.”

Ook de ontwerper, Jan Taminiau, had een statement met zijn ontwerp. “Hij maakte het van versleten postzakken met het idee dat er schoonheid zit in alledaagse dingen.”

Prinses Máxima in postzakpakje.
Prinses Máxima in postzakpakje. © ANP

Rita Ora’s ‘bevrijd de tepel’-moment

Wie ook een fashion statement maakte was Rita Ora tijdens een hardloopmoment in Parijs. Droogendijk spreekt van een rode loper trend tussen 2020 en 2021 van ‘de grote oma-onderbroek met transparantie eroverheen’. “Rita Ora zette er een komma achter door er geen beha onder te dragen. Ze zegt dat de tepel te zien is.” Ora heeft het netjes gehouden voor de boodschap, vertelt de modejournalist. “Als Kim Kardashian hetzelfde had gedaan, had het er waarschijnlijk een stuk vulgairer uitgezien.”

Rita Ora in haar 'free the tepel'-jurk.
Rita Ora in haar ‘free the tepel’-jurk. © Lucia Sabatelli/actiepers

Luister ook hieronder naar de AD Media Podcast. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.



Bekijk hieronder onze show- en entertainmentvideo’s:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *