Lange celstraf van drievoudig moordenaar Thijs H. blijft staan, Hoge Raad wijst cassatie af | Binnenland

[ad_1]

Het vonnis van drievoudige moordenaar Thijs H. blijft van kracht. Dat heeft de Hoge Raad zojuist besloten. De verwarde Thijs H. werd in maart vorig jaar veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf en tbs voor het doodsteken van drie willekeurige mensen. Hij ging hiertegen in beroep, maar dat werd afgewezen. Het vonnis van Thijs H. is nu definitief. Alleen vanwege de lange duur van de procedure worden twee maanden vrij genomen.

De ouders van Thijs H. waren aanwezig bij de uitspraak van de Hoge Raad in Den Haag. Na de uitspraak verlieten zij direct de zaal. Ze vestigen nu hun laatste hoop op een disciplinaire klacht die ze hebben ingediend. De kans dat de zaak ooit nog eens wordt beoordeeld is echter minimaal en het is zeer uitzonderlijk dat zoiets gebeurt.

De uitspraak van de rechtbank in Den Bosch vorig jaar was een enorme klap voor Thijs H., omdat de straf vier jaar hoger was dan bij de rechtbank. Bovendien betekent de straf van de rechtbank dat hij – door nieuwe, strengere regels – daadwerkelijk twintig jaar moet uitzitten voordat hij aan zijn tbs kan beginnen. Er zijn dus nog een kleine zestien jaar te gaan.

Bewust geselecteerde ‘zwakke’ slachtoffers

De inmiddels 32-jarige H. heeft in mei 2019 binnen enkele dagen drie mensen op brute wijze doodgestoken. Eerst op 4 mei 2019 een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide in Limburg een 63-jarige vrouw dood en korte tijd later een 68-jarige man. Thijs kende zijn slachtoffers niet, maar koos bewust voor mensen die weinig weerstand konden bieden, aldus de redenering van zowel de rechtbank als het hof.

De uitspraak leidde tot veel onbegrip onder de advocaten van Thijs H., die oordeelden dat de rechters veel te veel ‘een witte jas’ hadden aangetrokken. Ook de ouders van Thijs, die regelmatig tussenbeide kwamen in de rechtszaken, reageerden met verbijstering en verdriet. Volgens de ouders wordt de psychose van Thijs volledig over het hoofd gezien. Thijs kreeg ‘het bevel om te doden’ in zijn hoofd, legde hij uit. In juli van dit jaar dienden zij een disciplinaire klacht in.

De Hoge Raad oordeelt dat de redenering van het hof ‘niet onbegrijpelijk’ was dat er ondanks ‘mogelijke krankzinnigheid’ sprake was van voorbedachten rade (wat noodzakelijk is voor een veroordeling wegens moord). Ook wijst de Hoge Raad op het planmatige karakter van de wijze waarop Thijs toesloeg.


Wij herkenden hem niet meer

Moeder van Thijs H

De ouders van Thijs vertelden eerder op deze site dat hij al in 2018 last had van psychoses. “Toen hij eenmaal van huis was weggelopen en wij naar hem moesten zoeken, herkenden we hem gewoon niet meer”, vertelt moeder Evelien.

Bij de geestelijke gezondheidszorginstelling Mondriaan werd de diagnose ADD (een hechtingsstoornis) gesteld in plaats van een psychose. Daar ging het volgens de ouders mis, die inmiddels advocaat Bénédicte Ficq hebben ingeschakeld. “Terwijl Mondriaan weet dat het toedienen van dexamfetamine aan psychotische mensen juist een psychose kan veroorzaken, en dat is ook gebeurd”, zegt moeder Evelien.

Thijs H.
Thijs H. © ANP / Aloys Oosterwijk

Het Pieter Baan Centrum oordeelde dat Thijs volkomen incompetent was en adviseerde alleen tbs op te leggen. Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie bracht vervolgens hetzelfde advies uit. Maar de onderzoekers van een derde rapport zeiden dat Mondriaan geen fouten had gemaakt. Dat gaf de doorslag en leidde tot een hoge gevangenisstraf.

Thijs maakte keuzes over wie hij ging neersteken

De rechtbank zei vorig jaar dat Thijs H. inderdaad had nagedacht over wat hij ging doen. Hij maakte keuzes over wie hij zou neersteken en wie hij niet zou neersteken. Hij liet bepaalde potentiële slachtoffers aan zich voorbij gaan en liet zijn telefoon thuis om niet getraceerd te worden. De rechtbank ging daarom uit van drie moordaanslagen, ondanks het feit dat Thijs deels gedreven werd door zijn stoornis.

Nu het cassatieverzoek is afgewezen (wat betekent dat de zaak niet opnieuw hoeft te worden behandeld), hoopt de familie van Thijs dat de tuchtklacht gegrond wordt verklaard. In dat geval zou dit de basis kunnen vormen voor een herziening van de zaak, wat alleen mogelijk is als er nieuwe feiten op tafel komen. “Daar gaan wij voor”, zegt advocaat Ficq. “Want het is triest dat een zieke op deze manier veroordeeld wordt.”

In de podcast De Zaak Luister hieronder naar de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Schrijf je dan in via Spotify of Apple Podcast!



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *