[ad_1]
De subsidie die Koning Willem-Alexander van 2016 tot en met 2021 ontving voor het beheer van Kroondomein Het Loo is rechtmatig. Voor het deel van het natuurgebied dat het hele jaar open is voor publiek, ontving de Koning een recreatietoeslag. Voor het deel van de reserve dat jaarlijks drie maanden gesloten is, is de tegemoetkoming niet verleend, waardoor de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor dat gebied geen openingsverplichting hoefde op te leggen, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb ) heeft dinsdag uitspraak gedaan in een zaak van de Stichting Faunabescherming.
Stichting Faunabescherming wilde dat de Koning 4,8 miljoen euro aan subsidies terugbetaalt, met het argument dat hij de voorwaarden voor het verlenen van subsidies heeft geschonden. Het CBb oordeelt echter dat de subsidie in kwestie uit twee delen bestaat: één voor natuurbeheer en één voor het mogelijk maken van recreatie in het natuurgebied. De overheid betaalde de recreatietoeslag alleen aan het deel van het domein dat altijd open is en daarom zijn de voorwaarden zojuist alleen voor dat deel gesteld.
Stichting Faunabescherming vindt dat de minister de subsidie helemaal niet had moeten uitbetalen. Volgens de dierenrechtenorganisatie is de provincie hiervoor de aangewezen organisatie. En de provinciale subsidieregeling voorziet niet in een vrijstelling van de openingsplicht. Omdat het ministerie de subsidie verstrekt, wordt de Koning bevoordeeld boven anderen, betoogde de stichting.
Het CBb ziet dit anders. De minister is wettelijk niet verplicht een subsidieplicht op te leggen. De aanvraag past volgens de raad bovendien binnen het landelijke beleid voor natuur- en openluchtrecreatie en wordt terecht opgenomen in de begroting van het ministerie.
Stichting Faunabescherming is zeer teleurgesteld over de uitspraak en noemt het ‘een helpende hand aan de Koning’. Volgens de organisatie is de redenering van de gemeente over de openingsverplichting ‘een eigen uitvinding’.
De organisatie zegt over documenten te beschikken waaruit blijkt dat ambtenaren altijd de verplichting hebben willen handhaven dat gesubsidieerde natuurgebieden het hele jaar door open moeten zijn voor het publiek, maar dat ingrijpen ‘van bovenaf’ dit verhinderde om ‘de koninklijke jacht’ mogelijk te maken. Bekend is dat de koninklijke familie het in het najaar gesloten deel van domein Het Loo gebruikt voor de jacht.
In deze langlopende zaak is verder geen hoger beroep mogelijk. Het besluit van het CBb is definitief.
[ad_2]