Een enquête maakt nog geen referendum, waarschuwt burgemeester Kramer na luide ‘nee’ tegen een azc in Dokkum

[ad_1]

Verwar het steunonderzoek voor een asielzoekerscentrum in Dokkum niet met een referendum. Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân waarschuwt hiervoor.

Aanleiding is het onderzoek van onderzoeksbureau Enneüs uit Groningen. Zij wijst erop dat 60 procent van de inwoners van de gemeente tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Dokkum is.

En ja, de resultaten zijn ‘zeer betrouwbaar’, zei Jesse Hulsebosch donderdag tegen de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Als je het onderzoek zou herhalen, zou het resultaat naar schatting ‘niet meer dan 0,6 procent’ verschillen.

Geruchten

Hij probeerde de twijfels over het onderzoek weg te nemen, waaraan bijna 40 procent van de 18-plussers in de gemeente meedeed. Of de geruchten waar waren dat mensen zowel digitaal als op papier meededen? Dit had immers “in de regionale pers” gestaan ​​vanwege het “grote aantal antwoorden”, zei FNP-lid Fedde Breeuwsma – voor de gelegenheid in het Nederlands.

“Dat kan ik weerleggen”, antwoordde Hulsebosch. “Iedereen had zijn eigen unieke code.” Dubbele indieners kwamen wel voor, maar: “Dat hebben we ook kunnen filteren.”

Wat de uitkomst verder versterkt is dat er “geen verschillen waren tussen de bewoners van Dokkum en die van de andere centra.” Wie een kritische noot wil plaatsen over het onderzoek: “Er was sprake van enige oververtegenwoordiging in de leeftijdsgroep van 65-plussers.”

Zuiverheid van de gemeenschap

De raadsleden kregen de gelegenheid vragen te stellen, maar gaven geen commentaar op de vraag of de gemeente wel of niet ‘nee’ moest zeggen op het verzoek van opvangorganisatie COA.

Dit werd gedaan door een spreker, wiens voornaam niet te verstaan ​​was vanwege een schril piepje in de techniek. Zijn argument: de gemeente vangt al genoeg vluchtelingen op. En was de massale stemming voor de PVV in deze regio niet duidelijk genoeg?

PvdA-lid Gryte Schaafstal wilde van hem weten wat hij tegen vluchtelingen had. Zijn antwoord, na enig aandringen: “Mensen waren niet op zoek naar de puurheid van deze gemeenschap, en die wilden ze ook niet behouden.”

Alle facetten

Burgemeester Johannes Kramer drong er op zijn beurt bij de raad op aan een onafhankelijke keuze te maken. Volgens hem was het steunonderzoek geen kwestie van ‘foar’ of ‘tsjin’. “Het is belangrijk om alle fasen goed te leren kennen.”

Maar: “Begrijp me maar, ferkeard. Als jimme fine fan: 60 persint negatyf of zeer negatyf is en daarom zijn wij tsjin, dan is dat een onjuist punt. Dat kun je gewoon zeggen, daar is niets mis mee.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *