Kabinet leent 25 miljard euro aan netbeheerder TenneT voor investeringen in stroomnet

[ad_1]

Het aftredende kabinet leent voor 2024 en 2025 in totaal 25 miljard euro aan netbeheerder TenneT, zodat deze geld kan investeren in de uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Het overvolle elektriciteitsnet zorgt voor problemen en belemmert de transitie naar groene energie. TenneT moet het bedrag tussen 2030 en 2040 terugbetalen, maakte de nieuwe minister van Financiën Steven van Weyenberg vrijdag bekend.

Het geld wordt onder meer gebruikt om dikkere kabels aan te leggen, zodat er meer stroom via het elektriciteitsnet getransporteerd kan worden. Ondanks de status van interim-directeur haalt het kabinet de trekker over. Het gaat om een ​​overbruggingskrediet: TenneT heeft geld nodig totdat de Duitse vestiging aan Duitsland wordt verkocht.

Nog maanden voordat de deal rond is

Daarover wordt al langer intensief onderhandeld, benadrukt Van Weyenberg samen met klimaatminister Rob Jetten in een brief aan de Kamer. Maar ook als er snel een overeenkomst wordt gesloten, duurt het nog maanden voordat de deal rond is en het geld op de rekening van TenneT staat.

Door het volledige bedrag uit te lenen dat TenneT nodig heeft, hoeft TenneT geen extra leningen af ​​te sluiten op de kapitaalmarkt. Ook zou staatssteun nodig zijn om financiers zover te krijgen. Financieringsbehoefte Het kabinet heeft ervoor gekozen om ook voor 2025 te voldoen aan de financieringsbehoefte (het geld dat TenneT nodig heeft om investeringen te doen). Hierdoor blijft de kredietwaardigheid van het staatsbedrijf op peil.

Het gaat om 13 miljard euro voor 2024 en 12 miljard euro volgend jaar. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met het voornemen van het kabinet. Dat moet vóór 1 maart gebeuren. Hoewel het kabinet demissionair is, vereisten de investeringen van TenneT dat het nu wel geld kon lenen.

Problemen

Het overvolle elektriciteitsnet zorgt nu al voor problemen. Onder meer in Noord-Brabant kunnen bedrijven de komende jaren geen nieuwe stroomaansluitingen krijgen omdat het net overbelast is. Onder meer deze zogenaamde ‘grid congestie’ of blokkering van het elektriciteitsnet belemmert de energietransitie.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *