[ad_1]
Maandag beginnen de Amerikaanse voorverkiezingen in Iowa. Hoe kiezen Republikeinen en Democraten hun presidentskandidaten?
De Amerikaanse presidentsverkiezingen kennen twee fasen: voorverkiezingen waarin Democraten en Republikeinen hun kandidaat bepalen, gevolgd door een stemming voor het Witte Huis op 5 november 2024. Dit begint traditioneel allemaal in Iowa. Geregistreerde kiezers in deze staat kunnen op maandag 15 januari stemmen op een Republikeinse presidentskandidaat.
Dit gebeurt niet, zoals in andere staten, in de beslotenheid van een stemhokje, maar tijdens talloze lokale bijeenkomsten in scholen, kerken en podia waar vertegenwoordigers van kandidaten met elkaar debatteren, de zogenaamde conflictbemiddeling . De aanwezigen maken vervolgens in alle openheid een voorkeur uit.
Stemmen per post
De Democraten hebben hun eigen voorverkiezingen in Iowa naar een latere datum verplaatst, officieel om prioriteit te geven aan ‘meer diverse’ staten. Deze stemming gebeurt per post. Dat Democratische resultaat uit Iowa zal in maart komen. In 2020 ontaardde de Democratische partij conflictbemiddeling in Iowa in chaos.
Elke staat levert via partijvoorverkiezingen afgevaardigden, die stemrecht hebben op de nationale conventie, waar de uiteindelijke Democratische en Republikeinse presidentskandidaten worden gekozen. Veel staten gebruiken er één per partij bij voorverkiezingen de winnaar krijgt alles systeem. Het aantal afgevaardigden varieert per staat en is afhankelijk van de bevolking.
Zodra er komende zomer op de partijconventies van beide partijen een presidentskandidaat is gekozen, start de tweede fase richting de eindverkiezingen op 5 november. Bij die verkiezingen wordt de president niet rechtstreeks gekozen, maar gefaseerd via een kiescollege van zo – kiezers genoemd.
Kiezers
Kiezers stemmen per staat op een kiezer die vooraf wordt geselecteerd door de partij van de presidentskandidaat. De kiezer stemt vervolgens tijdens een bijeenkomst in december op de presidentskandidaat. Er zijn in totaal 538 kiesmannen; hun aantal varieert ook per staat, afhankelijk van de bevolking, waarbij bijna alle staten hetzelfde herhalen de winnaar krijgt alles gebruik het systeem. Voor een overwinning zijn 270 kiesmannen nodig.
Door het de winnaar krijgt alles Per staatssysteem is de presidentskandidaat met de meeste stemmen niet automatisch de winnaar. In respectievelijk 2000 en 2016 wonnen George Bush en Donald Trump de strijd om het Witte Huis zonder de zogenaamde populaire stem .
Zodra het Kiescollege een president heeft benoemd, wordt de uitkomst op 6 januari van het volgende jaar door het Congres bekrachtigd. Daarna zal de inauguratie plaatsvinden. Het staat gepland voor 20 januari 2025.
[ad_2]