Guatemala’s nieuwe president wil de elite te lijf, net als zijn vader deed

[ad_1]

In oktober plaatste Bernardo Arévalo een foto waarop hijzelf hartelijk wordt omhelsd door Jacobo Arbenz Villanova. De foto, duizenden keren gedeeld, was historisch: Arévalo is de zoon van Juan José Arevalo, president van Guatemala tussen 1945 en 1951, en Arbenz is de zoon van Jacobo Arbenz Guzmán, de opvolger en president van Arévalo senior tussen 1951 en 1954.

“Vandaag beleven we, net als in 1944, een moment van eenheid en consensus tegen tirannie”, schreef Arévalo. Lange tijd werden hun vaders beschouwd als de enige echt progressieve presidenten die het Midden-Amerikaanse land heeft gehad. Samen probeerden ze het straatarme Guatemala leefbaarder te maken voor de armen.

Deze periode staat in de volksmond bekend als ‘tien jaar lente’. Daaraan kwam in 1954 een wreed einde toen Arbenz werd afgezet tijdens een door de Verenigde Staten georkestreerde staatsgreep. Tientallen jaren van autoritaire onderdrukking en een bloedige burgeroorlog die dertig jaar duurde volgden.

De anti-corruptiekandidaat

Bernardo Arévalo spreekt graag over de ‘tien jaar lente’. Net als zijn vader presenteert hij zichzelf als een hervormer die het op wil nemen tegen de machtige politieke en zakenelite van het land. In augustus werd hij als relatieve politieke nieuwkomer door een aardverschuiving tot president gekozen. Hij was de anti-corruptiekandidaat die hoop op een rechtvaardiger toekomst bood aan Guatemalteken die getroffen waren door armoede, crimineel geweld en corrupte, autoritaire regeringen.

Er is nog een parallel: net als zijn vader en Arbenz probeert ook de elite hem te saboteren.

Bernardo Arévalo, vlak voordat hij afgelopen maandag een persconferentie gaf.  Afbeelding AP

Bernardo Arévalo, vlak voordat hij afgelopen maandag een persconferentie gaf.Afbeelding AP

Het is een klein wonder dat de 65-jarige Arévalo junior, gepromoveerd als filosoof en sociaal antropoloog aan de Universiteit Utrecht, zondag de blauw-witte presidentiële sjerp in ontvangst neemt. Ondanks zijn grote overwinning leek het erop dat de elite in de maanden na de overwinningspartij nog steeds aan het mobiliseren was om hem omver te werpen.

Ten eerste werd zijn partij, de centrumlinkse Semilla, geschorst vanwege weinig geloofwaardige beschuldigingen. Bij de registratie zou de partij hebben gefraudeerd met handtekeningen. De Organisatie van Amerikaanse Staten bekritiseerde die stap, maar het Constitutionele Hof bevestigde de opschorting. De partij is dus niet vertegenwoordigd in het parlement, maar haar leden kunnen mogelijk wel als onafhankelijke parlementariërs plaatsnemen.

Het land plat

Daarna volgden pogingen om te voorkomen dat Arévalo zou worden beëdigd. Zijn aanhangers legden vervolgens het land wekenlang lam met grootschalige demonstraties, aangewakkerd door de woede die al jaren sluimerde over pogingen van de aftredende president, de ultraconservatieve Alejandro Giammatei. , om de rechtsstaat uit te hollen. Onafhankelijke rechters en aanklagers kwamen onder zijn bewind onder druk te staan, en verschillende rechters en aanklagers ontvluchtten het land.

“In de twintigste eeuw werden staatsgrepen uitgevoerd met tanks, bajonetten en soldaten en deze duurden twee of drie dagen”, zei Arévalo vorige maand in De New York Times. “In de 21e eeuw worden ze uitgevoerd met parlementsleden, met advocaten, in de rechtbanken.”

Dat hij zich heeft laten beëdigen, is voor zijn achterban een grote opluchting. De verwachtingen zijn hooggespannen. Weinigen twijfelen aan de goede bedoelingen van Arévalo en de symbolische betekenis van zijn presidentschap, maar de vraag is of hij over de middelen beschikt om het land rechtvaardiger te maken.

De problemen in Guatemala zijn enorm. Ongeveer 55 procent van de inwoners leeft in armoede. Het land heeft het vijfde hoogste moordcijfer ter wereld. Een reeks verwoestende orkanen en abnormale droogtes hebben het platteland hard getroffen. Ieder jaar zien tienduizenden Guatemalteken geen toekomst meer in hun eigen land en trekken naar het noorden in de hoop de VS te bereiken.

“Arévalo zal met chaos te maken krijgen”, zegt Eric Farnsworth van de Amerikaanse denktank Americas Society/Council of the Americas. “Hij werd met een overweldigende meerderheid gekozen door een bevolking die uitgeput was door politieke schandalen en corruptie. Maar hij kreeg al veel tegenstand van degenen die het gevaar liepen hun positie te verliezen. En ze zullen niet snel opgeven.”

Lees ook:

Outsider Arévalo wint in Guatemala, maar zal de elite hem ook de controle laten overnemen?

Outsider Bernardo Arévalo won de verkiezingen in Guatemala met een ruime meerderheid. Nu begint het echte gevecht: tegen het ‘convenant van de corrupten’ dat Guatemala achter de schermen controleert.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *