Fusie Living Lab en KBF moet gezonde landbouw stimuleren: organisaties gaan verder als BoerenNatuur Fryslân

[ad_1]

Living Lab Fryslân en Kollektivenberied Fryslân (KBF) gaan samen verder als BoerenNatuur Fryslân (BNF). De nieuwe stichting trapt maandagmiddag af met een bijeenkomst in Warten.

BNF richt zich op alle boeren die natuurinclusief werken of dat willen doen. Living Lab is in 2016 opgericht als spin-off van het burgerinitiatief Kening fan de Greide om boeren te helpen meer biodivers te werken. Het KBF is de koepelorganisatie van zeven collectieven met in totaal ruim tweeduizend boeren die zich bezighouden met agrarisch natuurbeheer.

Volgens Carla Boonstra van BNF betekent de fusie winst voor beide organisaties. “We opereren in hetzelfde spectrum van natuurinclusieve landbouw met oog voor meer biodiversiteit. Voor Living Lab, waarbij ik betrokken was, betekent de samenwerking met landbouwcollectieven dat we nauwer betrokken zijn bij boeren, onze doelgroep.”

Ook het feit dat Living Lab de provinciale subsidie ​​ruim gehalveerd heeft, was een reden om de samenwerking te zoeken. Boonstra: “We krijgen wel meer betaalde opdrachten van buitenaf, maar die wegen niet op tegen de korting op onze subsidie. Door samen te werken behouden we voldoende slagkracht.”

Goed bedrijfsresultaat

Die kracht is volgens haar nodig nu de provincie op landbouwgebied een andere koers lijkt te gaan varen. “Natuurinclusieve landbouw biedt een oplossing voor veel problemen waar we tegenaan lopen, zoals het klimaat, de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Ik denk dat deze route op de langere termijn de beste is voor het gebied. Wij hopen dat de politiek dit ook beseft.”

Volgens haar willen veel boeren natuurinclusiever werken, maar bevinden veel initiatieven zich in de pioniersfase. “We werken samen met Wij.land aan een kosten-batenonderzoek onder boeren die duurzaam werken. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat deze boeren een goed bedrijfsresultaat behalen. De productie is misschien lager, maar dat geldt ook voor de kosten.”

Boeren die gebonden zijn aan hoge bankleningen kunnen hun bedrijfsvoering niet zo snel veranderen, erkent Boonstra. “Maar het is belangrijk om dit soort resultaten breed te communiceren.”

BNF richt zich niet alleen op boeren, maar ook op burgers. “Uit onderzoek blijkt dat Friezen hun landschap belangrijk vinden. Dan is het ook belangrijk dat ze weten dat duurzame en gezonde landbouw een ander, meer biodiverse landschap oplevert. En met hun keuzes in de supermarkt beïnvloeden ze ook het landschap om hen heen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *