[ad_1]
De Universiteit van Wageningen gaat onderzoeken hoe garnalen op een duurzame manier gevist kunnen worden in de Waddenzee. Het Waddenfonds en het Ministerie van Landbouw investeren hierin samen zevenduizend euro.
De onderzoekers onderzoeken onder meer de ankerkuil. Zij gaan onderzoeken of dit een werkbaar alternatief is voor het sleepnet.
Een ankerkuil is een soort val die bij getijdenstroming vanaf de boot in het water wordt neergelaten. In plaats van dat vissers de vis met hun sleepnetten achtervolgen, wachten ze met dit systeem tot garnalen via een eb- of vloedstroom in het ankergat belanden.
Bodemverstorend
Het idee is dat deze manier van vissen minder schadelijk is voor de natuur, omdat het geen vorm van bodemberoerende visserij is, zoals het werken met sleepnetten. Uit het onderzoek moet blijken hoe groot de milieuwinst is. Daarnaast wordt gekeken in hoeverre het brandstofverbruik lager is doordat er minder ritten nodig zijn.
Niet alle vissers zijn bij voorbaat enthousiast over de overstap naar een ankergat. “Het is een heel andere manier van vissen”, zegt Durk van Tuinen van de Vissersbond. “Begrijpelijk dat dit vragen oproept bij de vissers. De opbrengsten zijn lager, waardoor je met de huidige vloot niet van sleepnetten naar ankerputten kunt overstappen.”
Minder visgebieden
Vorig jaar presenteerde Brussel plannen om het aantal gebieden waar bodemberoerende visserij verboden is uit te breiden. Er gaan geruchten dat dit ook voor de Waddenzee zou moeten gelden, maar Van Tuinen verwacht niet dat dit snel zal gebeuren.
De Vissersbond staat dan ook niet onsympathiek tegenover het Wageningse onderzoek. “Het is interessant om te zien of dit ruimte biedt voor de visserij in gebieden die nu gesloten zijn voor bodemberoerende activiteiten en of dit naast de huidige visserij kan bestaan.”
[ad_2]