‘Tinderen voor kinderen’: Nij Altoenae komt in actie voor natuurlijke aanwas

[ad_1]

Geen Kinderen voor Kinderen, maar ‘Tindering voor kinderen’. Sinds de jaarwisseling staat dit op kartonnen borden in heel Nij Altoenae.

Het idee ontstond in de hut, vertelt Klaas van der Meer. Aan de ene kant moet de plaatselijke basisschool de deuren sluiten, aan de andere kant telt het dorp veel vrijgezellen. “Dus daar wilden we iets mee doen.”

De jongeren vulden het dorp met met plastic bedekt karton. ‘Tinderen voor (meer) kinderen’ staat inmiddels met grote letters onder het schaalteken van Nij Altoenae.

Echte kat

Andere dorpelingen vonden plotseling een gemaakt datingprofiel in hun tuin. Zoals Wytze (38) (‘Ik lijk op Messi, net als mijn bankrekening’), Edward (24) (‘Niet op zoek naar een pitkat, maar naar een echte kat’) en Lieke (20) (‘Heb jij zin in een feestje? Trek dan snel aan de bel’).

Sommige mensen vonden het een beetje triest voor deze vrijgezellen, zegt Van der Meer. “Omdat ze het zelf niet wisten. Enkelen haalden hem snel uit de tuin, maar de rest genoot ervan.”

Zelf had hij geen bord in de tuin staan. “Ik ben pas 18.” En of de eerste dates in het dorp al gepland zijn? “Niet voor zover ik weet. Het was ook niet de bedoeling Boer zoekt vrouw of zoiets, het was meer een grap.

De Noordster

Toch reageert de nieuwjaarsstunt op “een serieuze gebeurtenis”: een half jaar geleden werd bekend dat CBS De Noordster na komende zomer niet meer open gaat. Of zoals er op de voorkant van de schooldeur stond: ‘De deur gaat dicht omdat de kinderen het dorp hebben verlaten.’

“Een verlies voor het dorp”, zegt Jasper Wijbenga van Lokaal Belang. Het sluiten van scholen is natuurlijk een groter probleem in kleine steden. “En helaas is het nu onze beurt.”

De dichtstbijzijnde school staat straks 2,5 kilometer verderop in Sint Annaparochie. “En het drukke verkeer en de oversteek naar de school blijven de ouders een zorg.”

Vier jaar te laat

Hoe dan ook: voor de basisschool in Nij Altoenae maakt het niet zoveel meer uit. “We zeiden hier ook tegen elkaar: de nieuwjaarsstunt komt eigenlijk vier jaar te laat.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *