In oude wegen zit vaak teer of asbest: Leeuwarden liet dit onderzoeken voor nieuw fietspad bij Weidum

[ad_1]

Wilt u een weg opnieuw ontwerpen? Zo eenvoudig is het niet meer. Leeuwarden liet voor een wegklus in Weidum uitgebreid onderzoek doen naar giftige stoffen.

Bijna niemand denkt erover na, maar veel oude Friese wegen bestaan ​​uit een dikke laag puin, baksteen en asfalt. Er zou gif in kunnen zitten. De gemeente Leeuwarden liet dit onderzoeken in de Hegedyk bij Weidum.

Dit gebeurt ter voorbereiding op een nieuw fietspad, zo schrijft de gemeente in haar aanvraag om een ​​omgevingsvergunning. Deze sluit aan op het bestaande pad, dat een stuk zuidelijker begint. Er ligt momenteel een dik pak papier over dit onderwerp ter inzage bij het ingenieursbureau WSP rapporten over onderzoek naar het wegdek.

Bakstenen en dakpannen

Dit ‘monster’ bracht lagen uit een verre geschiedenis in beeld. Denk bijvoorbeeld aan ‘complete metsellagen’ onder het asfalt. Geen wonder: vroeger waren veel Friese wegen geplaveid met klinkers.

Ook deze bleven bij de latere asfaltering achter. Onder de Hegedyk bevinden zich niet alleen bakstenen, maar ook puinlagen met pannen en dakpannen. Hieronder ligt de oorspronkelijke zeedijk, die in de middeleeuwen langs de Middelzee werd aangelegd.

Giftige teer

Een deel van het asfalt bevat giftige teer, zo blijkt uit het onderzoek. Deze stof zit in de gebruikt voor de twintigste eeuw : soms in het asfalt zelf, maar ook als lijm- of reparatielaag. De teerhoudende stukken moeten nu apart worden afgevoerd. Ze mogen niet worden hergebruikt.

In het verleden kwam asbest soms ook in puinlagen terecht. Deze kankerverwekkende stof is bij Weidum in de bodem aangetroffen, maar niet in hoge concentraties.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *