LUMC-bestuurder: schaamte over archief voormalige zaaddonorbank

[ad_1]

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hoopt dat veel oud-klanten van een oude spermadonorbank van het ziekenhuis zich zullen melden, nadat dinsdag bekend werd dat de administratie van de donorbank een puinhoop was.

“Het is jammer dat het is gebeurd”, zegt LUMC-directeur Martin Schalij op NPO Radio 1. “En het betekent voor ons een grote inspanning, maar wij vinden het zó belangrijk dat kinderen weten wat hun achtergrond is, dat wij dit in een grote manier. ”

Uit onderzoek van het LUMC naar de archieven van de spermadonorbank, die actief was van 1977 tot 2004, bleek dat de registratie van zeker tachtig kinderen ontbreekt. Bovendien bleken negen spermadonoren meer kinderen te hebben verwekt dan het toegestane maximum van 25.

Uit het zaad van een van hen zijn zelfs zo’n negentig kinderen verwekt, wat Schalij in het NOS Radio 1 Journaal “zeer zorgelijk” noemt. “Dat weet de donor waarschijnlijk ook niet”, zegt hij. “En het kan zijn dat er kinderen zijn die bij elkaar in de buurt wonen of een relatie met elkaar aangaan. Dat is uiteraard zeer onwenselijk.”

Volgens de directeur van het LUMC zijn er inmiddels op diverse plekken ‘zoveel incidenten’ met spermabanken geweest, ‘dat het wellicht verstandig is om op een gegeven moment een landelijk onderzoek in te stellen’.

Openheid

De Stichting Donorkind, die de belangen van donorkinderen behartigt, reageert geschokt op de bevindingen van het LUMC, maar prijst het Leidse ziekenhuis om haar openheid. “Het is heel belangrijk dat deze kliniek onderkent dat er sprake was van zo’n slecht archief en slechte dossiervorming, dat dit echt slecht is”, zegt voorzitter Ties van der Meer op NPO Radio 1. “Dit is een belangrijke stap en een goed voorbeeld van het LUMC, het is een begin.”

Van der Meer benadrukt dat het voor kinderen heel belangrijk is om te weten van wie ze afstammen. Dat is zowel medisch van belang, bijvoorbeeld als je wilt weten of een bepaalde aandoening in de familie zit, als psychisch en sociaal, zegt hij.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *