[ad_1]
Iets minder dan een kwart van de bedrijven heeft zijn energie vooral verduurzaamd. Maatregelen op het gebied van de circulaire economie, oftewel het milieubewust omgaan met grondstoffen en afval, worden door 15 procent genoemd en 8 procent van de bedrijven is bezig met het terugdringen van de uitstoot. Bijna 36 procent van de bedrijven zegt een combinatie van maatregelen te hebben genomen op het gebied van energie, emissies of de circulaire economie.
Bedrijven in transport en opslag werken vaker aan hun uitstoot dan andere industrieën. Dit geldt voor energiemaatregelen voor de sectoren cultuur, sport en recreatie en automotive en retail. En voor de horeca zijn circulaire maatregelen, zoals hergebruik en afvalreductie, van groter belang.
Grote zaken
Voor een kwart van de ondervraagde ondernemers is de afhankelijkheid van derden het belangrijkste obstakel bij het verduurzamen van het bedrijf. Ruim 14 procent noemt een tekort aan financiële middelen als voornaamste obstakel en 11 procent ziet te weinig voordelen van duurzaamheid. Bijna een derde van de bedrijven ervaart geen belemmeringen om te verduurzamen.
Kleinere bedrijven tot vijftig medewerkers noemen vaker dan grotere bedrijven een tekort aan financiële middelen, onbekendheid met de mogelijkheden voor verdere verduurzaming en het onvoldoende zien van de voordelen van duurzaamheid als belangrijkste obstakels.
Bijna 35 procent van de bedrijven beoordeelt hun bedrijfsvoering als grotendeels of geheel duurzaam. Bijna de helft zegt dat hun bedrijf deels duurzaam opereert en 15 procent zegt dat het bedrijf in kleine mate duurzaam is. Grote bedrijven, bedrijven met 250 of meer werknemers, beoordelen hun bedrijfsvoering vaker als grotendeels duurzaam dan het midden- en kleinbedrijf.
[ad_2]