Fryslân met zware delegatie naar landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn: ‘Wy binne de lânbouprovinsje fan Nederlân’

[ad_1]

De provincie Fryslân bezoekt eind deze week met een grote delegatie de Grüne Woche in Berlijn, de grootste landbouw- en consumentenbeurs van Europa. “Wij zijn bijna altijd het land van Nederland.”

Al zolang deze Berlijnse beurs bestaat, is het bekend dat de Grüne Woche meer is dan een beurs voor boeren en consumenten. Ook politici en vertegenwoordigers van het agrarische bedrijfsleven komen bijeen om te netwerken en te lobbyen.

Terwijl voorheen vooral nationale politici en bestuurders van de partij de banden met de zo belangrijke Duitse markt warm wilden houden, reisden bestuurders uit gemeenten en provincies de laatste jaren steeds vaker naar het gigantische tentoonstellingscomplex in de Duitse hoofdstad.

We zijn in het land van Nederland

De provincie Fryslân heeft ervoor gekozen om de komende editie met niet één maar twee gedeputeerden aanwezig te zijn. Niet alleen landbouwgedeputeerde Femke Wiersma (BBB) ​​is aanwezig, maar ook Eke Folkerts (BBB), die financiën en Fries in haar portefeuille heeft.

Heeft dit toegevoegde waarde en wordt publiek geld goed besteed? “Jawi’s”, legt Wiersma uit. “Lânbou loopt voorop in Fryslân en we zitten binnen de lânbou-provincies van Nederland en dat is blauw. Dan moet je baby het huis uit.”

Zware delegatie

Ook Commissaris van de Koning Arno Brok wijst op het belang van het sturen van een zware delegatie. Volgens hem mag landbouw niet alleen een zaak van de landbouwgedeputeerde zijn. ‘Het is belangrijk dat dit het geval is cross-overs binnen. Deputearre Steaten foarmje in team.”

Brok wijst erop dat deze raad bewust de keuze heeft gemaakt om meer publiek te zijn. Na de coronajaren zou het nodig zijn om de banden weer aan te halen en opnieuw netwerken op te bouwen.

Duitse taalcursus

Daarnaast werkt GS aan een actiever Europees beleid. Gedeputeerde Friso Douwstra (CDA) hoopt bestaande of nieuwe Europese fondsen en regelingen beter te kunnen benutten. Om dit te bereiken wordt samenwerking gezocht met verschillende Duitse staten. Dat is ook de reden waarom Douwstra deze week een intensieve taalcursus Duits volgt bij ‘De nunen van Vught’ in deze Brabantse stad.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *