Judoka Lars uit Wildervank blikt terug op zijn grote doorbraak. ‘Steeds reëler aan de Olympische spelen te denken’

[ad_1]

In de videoserie De Aanpakkers worden zes talentvolle sporters een jaar lang op de voet gevolgd. In de laatste afleveringen van de serie kijken we met hen terug op 2023. Dit keer met judoka Lars van Oostrum uit Wildervank.

Het was zijn “jaar van doorbraak”. In zijn laatste jaar bij de junioren (-21) won Lars van Oostrum (voor het eerst) medailles in Europa Cup-wedstrijden en werd hij Europees kampioen, waardoor hij zelfs naar het WK kon.

‘Krankzinnig’, noemt hij het winnen van de Europese titel. Het is echter vooral een beloning voor heel hard werken. Het is hem niet overkomen. Want hoewel hij als 3- of 4-jarige jongen al op de judomat stond, won hij pas zijn eerste wedstrijden toen hij 10 of 11 was. “Als je hard blijft trainen en je best doet, kom je er wel”, hij weet het nu.

Bovendien: ‘Toen ik op training werd gegooid, was ik doodziek. Je zou kunnen zeggen: het is maar trainen. Maar als je daar geen last van hebt, denk ik niet dat je heel ver komt. veroorzaakt.”

‘Trainen is heel eenvoudig’

Om zich verder te ontwikkelen en de stap naar de echte top te zetten, verhuisde de judoka in de zomer naar Papendal. “Het hele nationale team is er, de beste sparringpartners.” Hij spreekt van “een grote stap”. “Ik moet nog in mijn ritme komen, maar ik vind het leuk. Trainen gaat heel gemakkelijk: ik loop de deur uit en 100 meter verder kan ik trainen.”

Lars, die ook zijn studie econometrie (in drie jaar) heeft afgerond, is duidelijk over zijn toekomst. “Ik wil zo ver mogelijk komen. En het wordt steeds reëler dan het denken aan de Olympische Spelen.”

Paspoort

Naam Lars van Oostrum
Geboren 1 januari 2003 in Wildervank
residentie Arnhem/ Wildervank
Cursus Pre-master Wiskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen
Sport Judo
Beste optreden Nederlands juniorenkampioen (2023) en derde op de nationale kampioenschappen senioren (2022)
Doelen voor 2023 Kwalificatie voor de Nationale Kampioenschappen Junioren in 2023 en medailles winnen op Europese toernooien

De naderers

In de videoserie De naderers zes talenten, actief in diverse sportdisciplines, worden een jaar lang op de voet gevolgd: Luciano Valente, Lars van Oostrum, Daniel Moragues, Shuohan Men, Jop van der Laan en Tim Jansen.

De naderers is een initiatief van Meer en Beter Bewegen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Topsport Noord, Stichting BEA, Sport050, provincie Groningen en de Topsport Talentschool.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *