Richard K. gebruikte meerdere wapens bij moord op Sam en Ineke in Weiteveen, jachtakte roept vragen op | Binnenland

[ad_1]

Het Openbaar Ministerie meldt explosie van geweldDe 50-jarige Richard K. uit Klazienaveen moet veertien dagen langer in hechtenis blijven en wordt ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van de moord op Sam en Ineke in het Drentse Weiteveen. K. deed dit met voorbedachten rade, stelt het Openbaar Ministerie.

Bij de moord is volgens het Openbaar Ministerie ‘buitensporig geweld’ gebruikt. Uit onderzoek blijkt onder meer dat beide slachtoffers zijn neergeschoten. Ineke werd van dichtbij doodgeschoten. Het lijkt erop dat K. de vrouw eerst heeft neergeschoten nadat hij haar had overreden. Vervolgens ging hij naar het huis waar hoogstwaarschijnlijk de 12-jarige zoon van Sam en Ineke de deur opende.

Richard K. stak vervolgens Sam neer, in het bijzijn van de zoon, en schoot hem neer. Volgens het Openbaar Ministerie is Sam ‘neergeschoten, gestoken en geslagen’. Mensen waren deels getuige van het gebruikte geweld, inclusief de 12-jarige zoon van de twee dodelijke slachtoffers. Na het incident verschenen er twee video’s op sociale media, waarin een man vertelt dat ‘er iets heel ergs is gebeurd’ en dat hij ‘voor de rest van zijn leven de gevangenis in zal gaan’. In de andere video verklaart een vrouw dat haar man ‘volledig gek geworden’ is.

Wat is er gebeurd?

Przemyslaw (bijnaam ‘Sam’) Czerniawski (38) en zijn vrouw Ineke (44) zijn dinsdag in en nabij hun woning vermoord door K., na een jarenlange ruzie over het huis die zij van K hadden gekocht. Volgens de slachtoffers vertoonde de woning allerlei verborgen gebreken, waarna een ruzie ontstond die van beide kanten ontaardde in bedreigingen en intimidatie.

Alles wijst erop dat K. bij zijn daad meerdere wapens heeft gebruikt die hij heeft meegenomen naar de plaats van het misdrijf, waaronder het vuurwapen. Het Openbaar Ministerie is zich ervan bewust dat een langer slepend conflict over de woning aan de basis ligt van het drama, waarbij beide partijen het afgelopen jaar meerdere aangiften en meerdere aangiften hebben gedaan van wat zij als overlast of crimineel gedrag van de ander beschouwen. .

ONZE RECONSTRUCTIE: Hoe de bom ontplofte in Weiteveen: ‘Die man is gek, ik wil hier weg!’

Onder een vergrootglas

K. was in het bezit van een vuurwapenverlof. Het Openbaar Ministerie onderzoekt welke wapens hij mogelijk bij zich had en of deze bij de tragedie zijn gebruikt. Als jachtvergunninghouder werd hij door de politie in ieder geval ‘onder een vergrootglas gelegd’. Net als alle andere jagers, zegt de Hunters Association. Ieder jaar moeten houders van een jachtvergunning naar het politiebureau komen om hun vergunning te verlengen en de papieren te laten controleren. Meestal gebeurt dit aan het begin van het jaar. Het is onduidelijk of K. deze cheque heeft ontvangen of nog moet ontvangen.

K. was als jager in het bezit van meerdere wapens. Deze werden kort na de tragedie door de politie in beslag genomen. Over om hoeveel en om wat voor wapens het gaat kan de politie vanwege het lopende onderzoek nog niets zeggen. Wie in Nederland legaal een wapen wil bezitten, moet tegenwoordig aan strenge regels voldoen. Deze zijn nog strenger geworden na de schietpartij in Alphen aan de Rijn, waarbij in 2011 zes mensen om het leven kwamen.

Sinds de schietpartij in Alphen kijkt de regering niet alleen naar de strafrechtelijke veroordelingen van de verzoeker, maar ook naar andere risicofactoren, waaronder psychische problemen en aanhoudende conflicten. Van K. is bekend dat slachtoffers meerdere malen aangifte tegen hem hebben gedaan, inclusief bedreigingen. Als er twijfel bestaat over de toestand van iemand, wordt normaal gesproken geen vuurwapenverlof afgegeven. De aanvrager moet ook drie referenties opgeven en minimaal twee agenten zullen de aanvraag beoordelen.

Tips over deze zaak? Stuur een mail naar s.quekel@ad.nl of v.schildkamp@ad.nl

Niet zomaar uitgedeeld

Volgens de Jagersvereniging wordt een jachtvergunning ‘echt niet zomaar aan iedereen uitgedeeld’. “Jagers met een jachtvergunning, zoals deze meneer, liggen onder een vergrootglas. Dat klopt, vinden wij”, zegt woordvoerder Dorien van Dijk. Volgens haar is er veel politiecontrole op iemands geestelijke gesteldheid, bijvoorbeeld met onverwachte huiscontroles. “Als er tijdens zo’n inspectie – om er maar een paar te noemen – tal van er flesjes drank rondslingeren, dan kan er een belletje rinkelen en kan er actie ondernomen worden. Ook wordt er gekeken of bijvoorbeeld de wapens netjes opgeborgen zijn of er sprake is van een onveilige gezinssituatie. Ook het verleden van de jager speelt een rol: zijn er toevallig vreemde dingen gebeurd?”

Afgelopen zondag was K. betrokken bij een geweldsincident met de twee slachtoffers van de tragedie, Ineke Mussche en haar Poolse vriend Sam. De Jagersvereniging wil niet ingaan op de specifieke kwestie, maar zegt wel dat een geweldsincident ‘absoluut een reden kan zijn om de jachtvergunning in te trekken’. . “Het politieonderzoek moet de antwoorden blootleggen. Uiteraard betreuren wij deze situatie ten zeerste. Het is verschrikkelijk wat er in Weiteveen is gebeurd. Onze aandacht is gericht op de slachtoffers in dit drama”, aldus Van Dijk.

Jagers die ‘gekke dingen doen’ met hun jachtgeweer komen in Nederland vrijwel nooit voor, zegt de Jagersvereniging. “We hebben wel eens een incident gehad met een wapen dat per ongeluk afging omdat het niet op slot zat, maar dat was een heel ongelukkige samenloop van omstandigheden. De wereld van de jagers is een gemeenschap waar gelukkig veel sociale controle is. Als iemand dat niet is zich goed voelt, wordt hij of zij erover aangesproken en kunnen er eventueel ook maatregelen worden genomen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *